Ministarstvo zdravlja: Četiri smrtna slučaja od velikog kašlja u prethodnih 13 meseci

Ministarstvo zdravlja saopštilo je – povodom vesti da je zbog velikog kašlja (pertuisisa) preminulo četvoro dece na Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ – da je prema podacima iz Servisa javnog zdravlja od početka godine na teritoriji Srbije prijavljeno 253 slučajeva velikog kašlja, a da je u navedenom periodu zabeležen jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca.

Navodi se i da su ostala tri smrtna slučaja uzrokovana velikim kašljem, takođe kod nevakcinisane dece mlađe od tri mesece, prijavljena u periodu od januara do decembra 2023. godine.

Tokom prethodne godine evidentirano je ukupno 1.342 potvrđena slučaja velikog kašlja.

Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje Srbije ističu da je najznačajnija preventivna mera u ovom momentu da se pravovremeno obavi vakcinacija protiv pertusisa odojčadi koja su navršila dva meseca, ali i imunizacija sve ostale nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece. 

Proces imunicazije podrazumeva primarnu vakcinaciju sa tri doze vakcine od navršenih dva do šest meseci života i revakcinacije u drugoj godini i pre upisa u prvi razred osnovne škole, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

Ističe se i da je veliki kašalj oboljenje koje – ni nakon infekcije, a ni nakon vakcinacije – ne ostavlja dugotrajan imunitet.

„Imajući u vidu da imunitet nakon poslednje primljene doze vakcine koja sadrži komponentu protiv velikog kašlja traje od pet do 10 godina, slabljenje postvakcinalnog imuniteta je jedan od razloga što je i najveći broj obolelih u našoj zemlji registrovan kod osoba uzrasta od 10 do 14, odnosno 15 do 19 godina, koje su poslednju dozu navedene vakcine primile u drugoj godini života“, naglašeno je u saopštenju. 

Ministarstvo zdravlja ističe da je jedan od razloga povećanja broja obolelih i pad obuhvata vakcinacijom sa tri doze u prvoj godini života, ali i revakcinacijom. 

„Podsećamo da starija deca i odrasle osobe koje imaju bilo koji simptom respiratorne infekcije, a naročito kašalj, ne bi smeli da budu u kontaktu sa odojčadi i malom decom koja nisu potpuno vakcinisana protiv pertusisa za svoj uzrast“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja. 

(RTS)


Ostavite komentar