Ministarstvo: Tolerancija je prava mera za kvalitetan život

Ministarstvo podseća da se Međunarodni dan tolerancije obeležava 16. novembra na poziv Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i da je tog dana 1995. godine usvojena Deklaraciju o principima tolerancije u kojoj je istaknuto da tolerancija nije ni povlađivanje ni ravnodušnost, već je poštovanje širokog spektra kultura, oblika izražavanja i humanosti i predstavlja priznanje univerzalnih ljudskih prava i sloboda drugih.

Kako se navodi, tolerancija nas uči kako da harmonizujemo različitosti u jednom društvu, a njena osnova su empatija, moralne vrednosti i poštovanje ljudskog dostojanstva.

„U tom smislu, i u Republici Srbiji smo posvećeni izgradnji društva čiji građani treba da poštuju i uvažavaju različitosti kultura, običaja, navika, stepena obrazovanja, fizičkog izgleda, životnog doba, imovnog stanja i svega onog što druge ljude čini drugačijima od nas“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da bez tolerantnih pojedinaca nema tolerantnog, prosperitetnog društva, a bez tolerantnih društava nema ni tako neophodne tolerancije u svetu, koji je sublimacija svih različitosti našeg univerzuma.

„Ljudska bića, to se posebno mora osvestiti danas na Međunarodni dan tolerancije, rađaju se kao različita i imaju pravo i slobodu da se kroz život razvijaju i žive takvi kakvi jesu, u miru i razumevanju sa drugima“, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo je najavilo i da će u danima aktivizma, koji traju do 10. decembra, kada se obeležava Dan ljudskih prava, podsećati na sve univerzalne vrednosti koje su garant poštovanja i unapređenja ljudskih prava.

„U ovoj godini svet obeležava i veliki jubilej Univerzalne dekleracije o ljudskim pravima – 75 godina od donošenja ovog dokumenta što je prilika i obaveza svih da se ukaže na neophodnost očuvanja dostignutih standarda i kontinuiranog zajedničkog delovanja za dalji napredak u očuvanju i zaštiti ljudskih prava“, navodi Ministarstvo.

Ističe se da moramo, kao društvo koje želi da sačuva sećanje na svoju prošlost, a da u sadašnjosti kontinuirano razvija kulturu ljudskih prava kroz međugeneracijsku solidarnost, multikulturalnost i unapređenje ljudskih prava u svim područjima društvenog života, biti svesni odgovornosti za budućnost u pogledu negovanja tolerancije i promovisanja tolerantnog ponašanja uvek i na svakom mestu.

(RTS)


Ostavite komentar