Ministarstvo prosvete: OŠ “Vladislav Ribnikar“ od srede otvorena za učenike, nastava će se uvoditi postepeno

Kako se navodi, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo zdravlja, u saradnji sa OŠ „Vladislav Ribnikar“ i Školskim timom za krizne intervencije, formirali su Tim za psihološke krizne intervencije koji čine psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri Instituta za mentalno zdravlje, Klinike za neurologiju i psihijatriju dece i omladine Kliničkog centra Srbije, Društva psihologa, Filozofskog fakulteta i stručnjaka drugih relevantnih institucija.

Taj tim stručnjaka (psihologa, psihijatara, psihoterapeuta), dodaje se u saopštenju, su svakodnevno u školi od petka i pružaju svu stručnu neophodnu pomoć svima kojima je potrebna – učenicima, nastavnicima, roditeljima,a taj vid podrške obezbeđen je i za naredni period.

Ministarstvo navodi i da je danas počeo i prihvat učenika od prvog do četvrtog razreda, odnosno organizovan je produženi boravak, i biće realizovan svakog narednog dana.

I u ovoj situaciji, kako se dodaje, Ministarstvo prosvete i škola rukovode se preporukama i mišljenjem stručnjaka.

S obzirom na veliki broj dece i roditelja koji žele da dođu u svoju školu i pričaju sa svojim nastavnicima, a uz stav dečijih psihijatara, škola će od srede biti otvorena za svoje učenike, navodi Ministarstvo prosvete.

To, ukazuju, ne znači da od tog dana počinje i nastava, već su rad i razgovori sa stručnjacima koji se organizuju u službi psihološke podrške učenicima, njihovim roditeljima i zaposlenima.

Nastava će se uvoditi postepeno, u dogovoru sa roditeljima i stručnjacima, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo naglašava da na povratku dece u školu, ukoliko nisu spremna, niko ne insistira.

Organizovana stručna podrška profesionalaca iz naših najeminentnijih institucija koje se bave mentalnim zdravljem na raspolaganju je učenicima, nastavnicima i roditeljima upravo da bi im se pomoglo da se što pre oporave od traume.

„Takođe, nakon juče održanog Saveta roditelja, većina roditelja je stava da je potreban povratak dece u školu, uz različite predloge o načinu organizacije nastave i školskog života. Ministarstvo naglašava da će se svaki potez i korak Školskog tima za krizne intervencije razmatrati sa roditeljima i nastavnicima OŠ ‘Vladislav Ribnikar’, u najboljem interesu učenika. Takođe, škola i Školski tim će roditelje učenika obaveštavati putem redovnih kanala komunikacije“, kaže se u saopštenju.

(RTS)