Ministarstvo odbrane: Eventualna evakuacija misije u Libanu značila bi povlačenje i naših mirovanjaka

Najviše vojnika, oko 180, je u misiji UNIFIL u južnom delu Libana, gde se u poslednjih nekoliko dana beleže sporadični sukobi Izraelskih odbrambenih snaga i Hezbolaha.

„U multinacionalnoj operaciji u Libanu – UNIFIL – angažovano je oko 180 pripadnika Vojske Srbije u Komandi Misije i u sastavu italijanskog i španskog kontingenta, dok je u multinacionalnoj operaciji na Sinajskom poluostrvu – MFO Sinaj angažovano deset pripadnika Vojske Srbije u sastavu inžinjerijske jedinice u kampu ‘Jug’. U multinacionalnoj operaciji na Bliskom istoku – UNTSO – angažovan je jedan pripadnik Vojske Srbije na dužnosti vojnog posmatrača“, objašnjavaju iz Ministarstva.

Oko 280 pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane nalazi se u devet mirovnih misija, od toga su pet Ujedinjenih nacija, tri Evropske unije i nezavisna na Sinaju. U misiji UNIFIL u Libanu je skoro dve trećine srpskih mirovnjaka. Vojska Srbije tamo je neprekidno od 2010. godine.

„U skladu sa potpisanim Tehničkim sporazumima sa španskim i italijanskim partnerima, u okviru čijih kontingenata se angažuju pripadnici Vojske Srbije u misiji UNIFIL u Libanu, svako eventualno povlačenje pojedinačnih kontingenata ili misije u celini, podrazumevalo bi i povlačenje pripadnika Vojske Srbije u skladu sa razrađenim planovima evakuacije“, kažu za RTS iz Ministarstva.

Mirovnoj misiji na Sinajskom poluostrvu Vojska Srbije se priključila ove godine. Reč je o nezavisnoj mirovnoj misiji „Međunarodne snage i posmatrači“ (Multinational Forces and Observers). Desetočlana inžinjerijska grupa nalazi se u sastavu američkog kontingenta.

U prvu mirovnu misiju Ujedinjenih nacija, vojnici sa ovih prostora otišli su 1956. godine. Tada su vojnici JNA poslati na Sinaj. Tokom narednih desetak godina hiljade jugoslovenskih vojnika steklo je to iskustvo.

(RTS)


Ostavite komentar