Ministarka Maja Popović posetila Jasenovac

Svetu arhijerejsku liturgiju u Jasenovcu služilo je više od deset arhijereja Srpske, Ruske i Makedonske pravoslavne crkve, a liturgiju je predvodio ruski pravoslavni mitropolit budimpeštanski i sve Mađarske g. Ilarion.

Nakon liturgije, na humci u Jasenovcu obavljeno je sečenje slavskog kolača, a potom i osveštavanje novouspostavljene Istraživačke biblioteke u Jasenovcu.

Ministarka pravde Maja Popović je istakla da je predsednik Vučić iskreni zastupnik i promoter saradnje među narodima, kao i da nas strašni zločini i nepočinstva koja su se desila prema nedužnim jasenovačkim žrtvama obavezuju da u sebi i oko sebe iskorenjujemo mržnju i zlo.

Navela je i reči blaženopočivšeg patrijarha Germana: „Da oprostimo moramo, ali da zaboravimo ne smemo“.

Ministarka je istakla da je Srbija sa predsednikom Vučićem posvećena razvoju i promociji kulture sećanja, koja je isceljujuća za budućnost celog našeg regiona.

Naglasila je neophodnost izgradnje dobrosusedskih odnosa među građanima Srbije, Hravatske i Bosne i Hercegovine, kao i celog regiona.

„Po tome da li smo u tome napravili iskorak ili ne, pamtiće nas naša deca i istorija“,  istakla je Popovićeva.

Ministarka Popović je prvi srpski državni zvaničnik, koji u zvaničnom svojstvu dolazi u Jasenovac, počev od 1945. godine do danas.

Time je današnje obeležavanje praznika Svetih novomučenika jasenovačkih dobilo još jednu snažnu simboličku notu, zaključuje se u saopštenju.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike