Ministarka Grujičić o stanju povređenih u zločinima kod Mladenovca, Smedereva i u Beogradu

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, rekla da su dve pacijentkinje povređene u masovnoj pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva kritično. 

„Što se tiče povređenih u pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva, a koji su u KC, dve devojke su i dalje životno ugrožene. Devojci koja je imala povredu glave, iako je postoperativni skener zaista odličan, je nažalost stradalo levo oko, tu se zadržao metak. Ona je i dalje sedirana, tako da ne možemo potpuno da procenimo njeno stanje dok ne počnemo da je budimo“, navodi Grujičićeva.

Devojka koja je imala višestruke povrede trbuha, je takođe kritično, dodaje ministarka i ukazuje da njoj danas sledi još jedna intervencija.

„Momak koji je imao povredu femoralnih arterija i vena na nogama, prebačen je na Kliniku za vaskularnu hirurgiju, moraće da dobije još neke dodatne intervencije. Čovek koji je imao povredu grudnog koša i povredu kičme je stabilno za sada, ekstubiran je i svestan. Ja sam sa njim pričala, ali ima paraplegiju, nažalost. Što se tiče momka koji je došao iz Smedereva urađena je torakalna drenaža, on je isto stabilan i ekstubiran“, navodi Grujičićeva. 

Ukazuje da je pacijent koji se nalazi u KBC „Dragiša Mišović“ još uvek na potpori, kako bi mu se održavao pritisak.

„Što se tiče momka koji je u zemunskoj bolnici, on je imao opsežne ortopedske povrede koje su zbrinute, njemu sledi još bar jedna ili dve operacije i svima njima nažalost, sem onih koji su pušteni kući najverovatnije sledi još po neka operacija“, navodi ministarka.

Pacijenti u smederevskoj bolnici van životne opasnosti

Prema njenim rečima, devojka koja je imala povredu podlaktice, a koja nije mogla da se sačuva je u dobrom stanju.

„Ona je fantastično. To dete je neverovatno, takvi ljudi nas uvek obraduju, neverovatan psihički sklop te devojke i ja joj zaista želim brz oporavak. Robotika se razvija i sve ostalo, moći će ona da koristi ruku“, kaže ministarka. 

Pacijent koji je imao povredu noge i grudnog koša je stabilan, dodaje Grujičićeva.

Ukazuje da se povređeni u smederevskoj bolnici nalaze van životne opasnosti.

„Bila sam u Smederevu i oba momka su dobro, jednog sam zatekla na hodniku, a drugi ima povredu potkolenice. To je sve zbrinuto, kolege u smederevskoj bolnici su zaista odlično odreagovale“, navodi ministarka.

Devojčica u Tiršovoj u kritičnom stanju

Navodi da su dva dečaka koja su povređena u pucnjavi u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, a koja su imala povrede mekog tkiva juče puštena kući.

Navodi da je stanje devojčica koja se nalazi u Tiršovoj i dalje teško.

„Ona je u jako teškom stanju, čini se sve što se može, urađena je dekompresija ono što se moglo, dva iskusna neurohirurga su bila tamo. I dalje činimo sve“, navodi ministarka.

(RTS)


Ostavite komentar