„Migovi“ Vojske Srbije na aeromitingu povodom 100 godina avijacije u Severnoj Makedoniji

U dinamičkom delu prikaza učestvovala su dva višenamenska borbena aviona „mig-29“ i školski avion „lasta“ Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO) Vojske Srbije, a posetioci su imali priliku i da vide višenamenski helikopter „H-145M“.

„Migovi“ Vojske Srbije, koji su doleteli sa vojnog aerodroma „Narednik-pilot Mihajlo Petrović“ u Nišu, predstavili su se prisutnima delom manevara u horizontalnoj, kosoj i vertikalnoj ravni u sastavu para na maksimalnim i forsažnim režimima na oduševljenje publike, koja je aplauzom pozdravila čuvare srpskog neba.

Ovo je ujedno bilo i prvo učešće aviona „mig-29“ Vojske Srbije na jednom međunarodnom događaju ovog tipa.

Posada „laste“ prikazala je deo manevarskih mogućnosti ovog školskog aviona koji predstavlja važnu kariku u obuci kadeta Vojne akademije, budućih pilota.

Vođa delegacije srpskih vazduhoplovaca načelnik štaba Komande RV i PVO brigadni general Gordan Pavlović istakao je da su ovakve manifestacije sjajna prilika da se srpski piloti, tehničari i tehnika predstave na jednom međunarodnom događaju koji okuplja ljubitelje letenja i da razmene postojeća, ali i da steknu neka nova iskustva.

„Za nas je značajno što smo na ovom aeromitingu, jer učestvovanje na ovakvim manifestacijama je značajno za promovisanje našeg Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, kao i za prikaz naše osposobljenosti“, rekao je general Pavlović.

Na današnjem prazniku letenja u Skoplju, u dinamičkom delu, učestvovalo je oko 30 vazduhoplova različite namene, dok je više od 40 letelica bilo prikazano u statičkom delu programa.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike