Mesec dana bez igrica i društvenih mreža, zemunski osnovci pišu dnevnike

Mesec dana neće igrati igrice i neće biti na društvenim mrežama. Rečeno – učinjeno. Posle dvadeset dana, dogovor i dalje važi. Igrice im kažu ne nedostaju.

„Ja poručujem svojim drugarima i vršnjacima da se više igraju napolju i da se više druže sa drugarima da ne ostaju ceo dan u kući da igraju igrice i da bleje na telefonu“, kaže Relja Milosavljević, učenik OŠ „Rade Končar“.

I Vuk Milović poručuje svojim drugarima da idu napolje i da se igraju.

„Da voze bicikl, trotinet, šta god i samo da imaju ispunjeno slobodno vreme“, dodaje Jovana Radibratović, učenica OŠ „Rade Končar“.

Kažu da znaju šta je digitalni bonton. Sada pišu dnevnik aktivnosti.

„Prvo je nastala ideja, učiteljica je osmislila i svi smo se složili i pišemo. Možda neko malo zabušava, ali ja pišem dnevnik aktivnosti“, navela je Dina Škorić, učenica OŠ „Rade Končar“.

Umrežili su se i roditelji.

„Deca su oduševljena, oni apsolutno podržavaju ono što smo se dogovorili, i roditelji su to podržali. Oni se uključuju u sve naše aktivnosti, a ovo im je bilo posebno drago, jer ne moraju toliko da kontrolišu decu. Znaju da će oni da ispune dogovor. Znači kako učiteljica kaže, to je tako“, naglašava Biljana Tomić, učiteljica.

Milica Radibratović, majka učenice, kaže da je učiteljica zadala prvi korak.

„Sada je na nama da mi odmarširamo lepo jednu celu tu priču, da ova deca provode više vremena zajedno, da se više druže, da organizuju sportske aktivnosti, poligon za vožnju bicikla, muzički tobogan, koju god igru za njih da shvate da kada bude teško, kada budu tužni, budu srećni ne mogu to da podele sa digitalnim uređajem, već sa svojim drugovima i drugaricama“, dodaje Radibratovićeva.

 A korak drže i učenici nižih razreda u školi.

„Akcija je imala uticaj i na druge nastavnike u našoj školi, kao i na roditelje koji su spremni da nas podrže u ovakvim i sličnim akcijama“, napominje Maja Kostić, direktorka OŠ „Rade Končar“.

Za deset dana otvoriće svoje dnevnike da vide kako su se umrežili i družili bez mobilnih telefona.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike