Međunarodni dan žena – 8. mart nisu pokloni i cveće

O položaju žena govore i vesti koje su nas, na 8. mart, dočekale – pokušaj ubistva i samoubistva na naplatnoj stanici Preševo, mladić pokušao da natera devojku da skoči sa devetog sprata na Novom Beogradu. Žrtve nasilja kao i pripadnice manjina su u kategoriji žena koje su dodatno diskriminisane. One nisu i jedine kojima je potrebna pomoć.

„Žene koje nemaju visoko obrazovanje su u goroj poziciji od onih koje imaju, samohrane majke u najgoroj, a istraživanje Centra za mame pokazuje da više od 50 odsto očeva ne plaća alimentaciju“, kaže Jovana Ružičić iz Centra za mame.

Na Dan žena, Autonomni ženski centar, pod sloganom „Zakuni se u zakon“ poziva na promenu koja bi neovlašćeno deljenje intimnih sadržaja kvalifikovala kao krivično delo. Nišlijke drugi put za redom organizuju osmomartovski marš i pozivaju na zaštitu žena od nasilja, njihovih ljudskih prava.

„Ono što sam videla danas su pokloni i ruže, a trenutno živimo u zastrašujućem vremenu što se tiče nasilja, besparice, mnogo je na njihovim leđima“, kaže Tatjana Nikolić iz Centra za devojke.

Na svoj dan žene u Beogradu okupile su se i u akciji dobrovoljnog davanja krvi, pod sloganom „Ništa bez žena“. Među njima bilo je nekoliko javnih ličnosti.

„Kad sam prvi put osetila da nekome pomogneš, to je neprocenjiv osećaj“, kaže Mina Lazarević.

Osmi mart nisu karanfili i skupi pokloni

Da je nedopustivo svesti 8. mart na karanfile ili skupe poklone svoje đake uči Jelena Gavrilović iz Trstenika. Zamolila je roditelje da novac koji odvajaju za osmomartovske poklone preusmere sugrađanki, samohranoj majci koja se već 16 godina bori s teškom bolešću.

„Ne znam se sa učiteljicom Lelom, plakala sam dugo, prosto mi je neverovatno, zahvalna sam roditeljima i učiteljici, njoj naklon do poda“, kaže Ivana Jovanović.

„Moja najveća želja je da moja mama ostavi hodalicu i da nastavi da hoda“, kaže njena ćerka.

„Ženama pripada budućnost“

Na 8. mart u Muzeju diplomatije 140 žena iz 60 zemalja najavljuju da će nastaviti da pomažu ženama da ojačaju.

„I danas nisu sve žene u istim životnim okolnostima, nekad je to ekonomija, nekada zdravlje, nekad i bezbednost. Mi kao Međunarodni klub žena, izabrale smo osnaživanje žena kao cilj našeg dobrotvornog rada ove godine“, kaže Barbara Kučova, predsednica Međunarodnog kluba žena.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da se ne smemo da zaboravimo da je borba za jednak položaj žena u društvu i dalje veoma aktivnaa.

„Ne smemo da zanemarimo činjenicu da i danas veliki broj žena trebi razne vidove diskriminacije i da je na muškarcima da jasno stave do znanja da tome nema mesta u društvu, rekao je Dačić.

Na Dan žena predsednik poručuje da su bake, majke, supruge, sestre, ćerke zaslužne što imamo život, državu, naciju, porodicu. Kaže i da je jasno da ženama pripada budućnost u svim sferama društva.A mi za kraj da razbijemo bar jedan stereotip. Istraživanje

Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije pokazalo je da žene voze bezbednije, u proseku tri puta ređe sedaju za volan ako piju, češće koriste sigurnosni pojas i sve više ih se odlučuje da polaže vozački ispit.

(RTS)