Međunarodni dan studenata, sećanje na studente koje su ubili nacisti 1939. godine

Podržali su najveći studentski projekat u Srbiji – nove studentske kartice. A da bi im standard bio još bolji, najavljuju obilazak studentskih domova i fakulteta kao i nove ankete.

„Smatramo da je dobro kada studenti reaguju na bilo kakve stvari što se tiče samog studentskog života i studentskog standarda, jer mi ako ne znamo njihove probleme i ne znamo sa čime se oni susreću, mi ne možemo da im pomognemo u nekoj velikoj meri“, rekao je Mihajlo Bošković potpredsednik Studentskog parlamenta UB

Student prorektor Univerziteta u Beogradu Ana Grčić kaže da žele da posete svaki od 31 fakulteta, da se upoznaju sa studentskim predstavnicima, studentskim organizacijama.

„Da dobijemo od njih odgovore na pitanja koja smo mi pripremili kao studentski parlament i kao rukovodstvo, a koja se odnose na studentski standard, studentski život, na informisanje studenata, međunarodnu saradnju koju ostvaruju i druge važne aspekte za studente na tim fakultetima“, rekla je Grčićeva.

Komunikacija sa studentskim organizacijama

A primena Zakona o studentskom organizovanju, kažu, zavisi od samih univerziteta.

„Ne mogu da kažem da je zakon implementiran sto posto na svim visokoškolskim ustanovama. Iz tog razloga ćemo, kada bude prošao upis na fakultete, početkom decembra meseca kao Studentska konferencija univerziteta Srbije i obići sve univerzitete koji su u našem sastavu kako bismo na terenu proverili na koji način studenti učestvuju u organima i telima visokoškolskih ustanova i da li je studentsko organizovanje i njihovi izbori, da li su sprovedeni u skladu sa Zakonom o studentskom organizovanju“, napominje Margareta Smiljanić, predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Potrebno im je više prakse tokom studija, pa sledeće nedelje organizuju Sajam praksi.

„Dvadeset drugog novembra ćemo imati svečano otvaranje Trećeg sajma zapošljavanja, praksi i stipendija koji će se održavati dva dana na Mašinskom fakultetu“, najavljuje student prodekan Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksa Ostojić.

Glavni izazov ove godine bila dodela stipendija

Najavljuju još jedan dijalog lidera, gde će razgovarati o šest ključnih tema: Prvenstveno će govoriti o nastavi, stipendijama, zaštiti životne sredine.

„Jedan od najvećih izazova sa kojim smo se suočili ove godine jesu bile stipendije koje su odvojene sada u Ministarstvu prosvete i Ministarstvu nauke. Kako je došlo do velike konfuzije između studenata na koji način mogu da konkurišu, te ćemo do januara, dok ne budu usklađene liste Ministarstva prosvete i Ministarstva nauke pratiti dalji razvoj situacije oko konkurisanja za studentske stipendije“, ističe predsednica Studentske konferencije univerziteta Srbije.

Akademija koju će održati 29. novembra posvećena je akciji Studenti za decu Kosmeta. Sredstva koja prikupe, namenjena su za paketiće deci Kosova i Metohije.

(RTS)


Ostavite komentar