Manastir Tumane, tradicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima – vernici dobijaju deliće stare odeće

Nakon presvlačenja moštiju one će biti prenete u svetiteljevu isposnicu, udaljenu oko kilometar od manastira. Tu će u podne biti služena molitva za zdravlje i akatist.

Prisutnim vernicima na blagoslov će biti podeljeni delići stare odeće.

Presvlačenje moštiju Svetog Zosima postalo je tradicaja, obavlja se prve nedelje po Spasovdanu, i tada u manastir dolazi reka naroda. Prema nekim procenama, bude oko 25.000 posetilaca, a svake godine ima sve više i više vernika.

U manastirskoj crkvi posetioci će moći da se poklone i netruležnim moštima Sv. Jakova, moštima Sv. Nektarija Eginskog, kao i ruskoj čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice „Kurskaja Tumanska“.

Manastir Tumane nalazi se na 120 kilometara od Beograda i devet kilometara od Golupca, u podnožju golubačkih planina, okružen šumom na levoj obali Tumanske reke.

Reč je o jednom od najposećenijih manastira na prostoru Srbije. Prvi sačuvani zapisi o manastiru su iz 16. veka, a osnovan je u vreme pre Kosovskog boja, kao i mnoge zadužbine Moravske Srbije. Podigao ga je Miloš Obilić u vreme kneza Lazara. 

Za ime manastira vezano je nekoliko predanja koja pominju Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje, a imao je dvorac u susednom selu Dvorište.

Prilikom odlaska u lov, nehotice je ranio isposnika Zosima Sinaita, koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je poneo vidaru na lečenje, pustinjak mu reče „Tu mani“ tj. nema leka – pusti da tu umrem. Da okaje greh, Miloš podiže zadužbinu – manastir u koji položi Zosimove mošti.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike