Male boginje u KBC Zemun, četiri radnika obolela

Kako navodi doktorka Slavica Maris, obolela su dva lekara i dve medicinske sestre.

„Dva slučaja su laboratorijski potvrđena, a dva su epidemiološki povezani slučajevi koji su imali izraženu kliničku sliku“, kaže doktorka Maris.

Ističe i da je nepoznati vakcinalni status za svo četvoro zaraženih.

„Odmah po dobijanju informacije identifikovali smo sve kontakte i gledali da izvršimo reviziju vakcinalnog statusa. Urađeno je serološko testiranje i pokazalo se da poslednja tri slučaja nisu imali zaštitni titar antitela na morbile“, objasnila je doktorka Maris.

Navodi i da su dve od tri zaražene osobe u fazi inkubacije primile jednu dozu vakcine, zbog toga što pre toga nisu bile vakcinisane, kao i da imaju blažu kliničku sliku.

„Te tri osobe su na kućnom lečenju. Prvooboleli je jedno vreme bio hospitalizovan, ali je i on sada na kućnom lečenju“, dodaje doktorka Maris.

Za sada nema zaraženih među pacijentima

Za sada među pacijentima u toj zdravstvenoj ustanovi nema potvrđenih slučajeva zaraze, poručuje doktorka Maris.

„Svi pacijenti su kontaktirani i proveravan im je vakcinalni status“, ističe doktorka i dodaje da znaju da ukoliko im se pojave neki simptomi treba da se jave lekaru.

Naglašava da svakodnevno prate situaciju i u kontaktu su sa kolegama iz KBC Zemun, kao i sa infektolozima.

Samo hitni prijemi na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KBC Zemun

Što se tiče preduzetih mera, kaže da su elektivni prijemi odloženi do odjave epidemije, a sada se na Klinici za ginekologiju i akušerstvo KBC Zemun vrše samo hitni prijemi.

Pored toga, uvedena je obaveza nošenja maske za sve zaposlene ne samo na Klinici ginekologiju i akušerstvo, već u celom KBC Zemun.

Ističe i da je urađena revizija vakcinalnog statusa za sve zaposlene u tom kliničko-bolničkom centru.

„Osobe koje nemaju medicinsku dokumentaciju o primljenim dozama, odnosno o prisustvu zaštitnog titara antitela na morbile, ti zaposleni će biti vakcinasani“, navodi doktorka Maris.

U Beogradu do sada 70 obolelih

Navodi i da je u Beogradu do sada zabeleženo 70 slučajeva malih boginja.

Najviše obolelih je starije od 30 godina, tačnije 37,1 odsto, zatim sledi uzrasna kategorija dece do 5 godina starosti gde je 31,4 odsto obolelih.

U starosnoj grupi od 8 do 19 godina je 24,3 odsto zabeleženih slučajeva, a od 20 do 29 godina 7, 1 odsto.

Kada je reč o vakcinaciji, 55,7 odsto obolelih je bilo nevakcinisano, a nepoznat vakcinalni status imalo je 32,9 zaraženih morbilama.

Ukupno 11,4 odsto oblelih bilo je vakcinisano s jednom ili dve doze u skladu s uzrastom i kod njih je probijen vakcinalni imunitet, navela je doktorka Maris.

U Srbiji do sada 106 slučajeva, zaraza i u Republici Srpskoj

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, u Srbiji je ukupno registrovano 106 slučajeva morbila zaključno sa 26. majom.

Pored toga, dodaju, morbili su potvrđeni i kod jednog deteta sa teritorije Republike Srpske.

„U Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume ‘Torlak’ potvrđena su 54 slučaja, a 15 obolelih osoba su kontakti laboratorijski potvrđenih slučajeva. Među obolelima je 21 dete mlađe od šest godina, od kojih je 18 bilo nevakcinisano, dvoje je primilo po jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, a jedno je nepoznatog vakcinalnog statusa, 17 nevakcinisanih osoba uzrasta od 6 do 25 godina, šest potpuno vakcinisanih osoba uzrasta od 14 do 28 godina, kao i 25 osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa“, navode iz Batuta.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod petoro obolelih.

(RTS)