Majska platforma nova inicijativa za borbu protiv nasilja, kako izaći iz „crvene zone“

Stvarnost nas svakodnevno podseća da problem nasilja u školama nismo rešili. Zato predlažu vraćanje na školu kao dobru zajednicu, kakva je nekada bila. Stroge kazne, smatraju, samo privremeno gase požar.

„One će samo udaljavati nastavnike, učenike i roditelje, i stvaraće uslove za nove tenzije, tako da mi predlažemo da se ipak okrenemo u drugom pravcu i razmišljamo kako da revitalizujemo školu kao mesto gde će nastavnici, ne sa strahom da će neko da ih zlostavlja, i učenici doći sa idejom da je to dobro mesto gde će učiti i pripremati se za neki budući život“, kaže Aleksandar Baucal, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu i koordinator Radne grupe za obrazovanje.

Tvrdi da smo u dubokoj crvenoj zoni nasilja. Nauk nismo izvukli ni posle tragedija u maju prošle godine.

„Od 2000. godine do danas, mi smo imali 11 nekih sličnih slučajeva. Veliki broj istraživanja ukazuju da je laka dostupnost vatrenog oružja zapravo jedan od važnih faktora koji omogućavaju da dolazi do ovakvih događaja“, navodi koordinator Radne grupe za sektor bezbednosti Predrag Petrović.

Odgovor na pitanje šta može i mora da se uradi da se slične tragedije ne ponove, stručnjaci vide u unapređenju rada u obrazovanju, socijalnoj zaštiti, pravosuđu, medijima, sektoru bezbednosti, mentalnom zdravlju.

(RTS)