Majka dečaka sa autizmom: Drugari iz vrtića i škole su njegovi najbolji terapeuti

Na pitanje kako u njenom dnevniku izgleda jedan dan 16-godišnjeg Luke koji ima autizam, Jelena Šebez Inić kaže da je bulo turbulentno kada je bio mali i kada nisu dovoljno razumeli autizam ni znali kako da dopru do njega u njegovom svetu.

“Kako se i on razvijao i sazreo i kako smo dobili podršku adekvatnih službi koje smo mi našli, život je mnogo lakši, ispunjen je ljubavlju i pravo je zadovoljstvo biti Lukina mama, mama jednog dečaka koji toliko ljubavi širi oko sebe”, rekla je Jelena Šebez Inić.

Da Luka ima autizam uvideli su kada je on imao dvadesetak meseci.

“Počelo je negde oko 20. meseca kada je kod Luke, koji je do tada i gugutao i govorio, imao pokazni gest, odjednom sve to prestalo. Imao je zamućen pogled i počeo je po vazduhu da hvata nešto što je njemu bilo vidljivo, a nama ne. Izgubljen je direktan pogled i odazivanje na ime”, ispričala je Jelena.

Kod lekara su insistirali da se do kraja istraži zašto je došlo do te promene i dobili su uput za nadležne institucije gde su obavlja ispitivanja.

Potrebna veća vidljivost

Ukazuje da im je najpotrebnija podrška sistema, stručnjaka, ali i veća vidljivost.

„Autizam je čitav jedan spektar i kao što među nama neurotipičnim postoje različite osobe, tako i u autizmu – svaka osoba sa autizmom je različita i ima svoje potrebe. Neophodni su nam stručnjaci u institucijama koje su ključne za razvoj deteta – u vrtiću, školi, kasnije i pri zapošljavanju“, navela je Lukina mama.

On ide u redovnu školu, a pohađa i muzičku školu. Jelena kaže da su njegovi drugari iz vrtića i škole bili njegovi najbolji terapeuti.

“Lukini drugari iz škole, iz vrtića su zapravo bili njegovi najbolji terapeuti, a to se desilo iz razloga što su osobe koje su bile ključne u Lukinom razvoju, kao što su vaspitačica, učiteljica, kasnije i njegova razredna od petog do osmog razreda, one su zapravo bile te koje su stimulisale decu da budu Luki podrška i gajile su upravo tu teoriju, odnosno tu ideju da inkluzija počiva na deci, na druženju, na socijalizaciji“, rekla je Jelena.

(RTS)