Luksuzni objekti niču na zgarištima – zašto gore hale nekadašnjih fabrika

Firme IMT, IMR, Sutjeska, Bukulja, nekada su bile zamajac proizvodnog razvoja Jugoslavije, a onda su propale. Ostali su napušteni objekti u koje može svako da uđe, i u svakom od njih bilo je požara. Negde su vatrogasci intervenisali i više puta.

Poslednji, goreo je objekat u Učiteljskom naselju nekadašnje firme Bukulja, a za samo nekoliko minuta na teren je izašlo 14 vozila i 46 vatrogasaca-spasilaca.

Kad ima mnogo dojava, kad je objekat veliki, okružen stambenim zgradama, a požar u razbuktaloj fazi, na teren se šalje veći broj vatrogasaca-spasilaca i vozila. Tako je bilo i kad je gorela Kartonka Ada, Kineski tržni centar. 

„Kada je reč o industrijskim i javnim objektima gde se okuplja veći broj ljudi, odmah šaljemo veći broj snaga zato što su veće površine i postoje opasnije materije“, objašnjava komandant beogradske Vatrogasne-spasilačke brigade Dragan Miković.

Niko ne brine o napuštenim zgradama

Stečaj firme, tek, o onome što je od nje ostalo – niko ne brine. Kad izbije požar u napuštenim objektima, prvo se sumnja na ljudski faktor.

Ima smisla, jer beskućnici i migranti u njima nađu privremeno sklonište. 

„Firme u stečajnom postupku regulišu prava i obaveze. Utvrđuje se koje mere bivši vlasnik objekta mora da preduzme, ali jedna od osnovih je da se isključi električna energija i da se zapaljiv materijal iznese iz objekta. I sektor za venredne situacije i MUP moraju da kontrolišu, proveravaju i preuzimaju preventivne mere“, ističe prof. dr Vladimir Cvetković sa Fakulteta bezbednosti.

Gradnja na zgarištima

Slučajnost ili ne, nameće se pitanje zašto se požari dešavaju u velikim halama nekadašnjih firmi. Vatrena stihija uništi sve, a onda posle nekoliko godina na zgarištu bude izgrađen ekskluzivni stambeno-poslovni objekat.

„Možemo da pričamo o namerno izazvanim i nehatnim požarima. Možete namerno da izazovete požar u napuštenom industrijskom postrojenju da biste ostvarili finansijski ili drugi interes“, ističe Cvetković.

Napušteni objekti ne mogu da budu prepušteni zubu vremena. Brigu o njima mora da vodi vlasnik ili bar da ga propisno obezbedi, ako ga ne koristi.

Iako nam se čini da u Beogradu ima sve više požara, u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi kažu da ih godišnje bude oko pet i po hiljada, a od početka godine već ih je bilo hiljadu.

(RTS)


Ostavite komentar