Loznica izdvaja dodatna sredstva za VTO – grad bogatiji za osmore dece, a troje na putu

Višegodišnji neuspesi i saveti da odustane, Sonju su samo još više motivisali da ostane na putu ka ostvarenju svoje najveće želje. Darija i Aleksej rođeni su zahvaljući pomoći koju su njihovi mama i tata dobili iz budžeta grada.

„Iz gradskog budžeta dobila sam 350 hiljada dinara za jednu vantelesnu oplodnju koja je naravno uspela i dobila sam ćerku, posle toga sam konkurisala za još jednu i dobila sam još nakndano 350 hiljada dinara i dobila sam sina,“ kaže Sonja Janković, iz Loznice.

U nameri da i druge parove ohrabri na tom putu Sonja je, uz podršku drugih lozničanki inicirala osnivanje Udruženja „Roda“ koje će pružati podršku supružnicima koji se bore za potomstvo. Pomoć mogu da očekuju i od nadležnih gradskih službi, a u tu svrhu opredeljeno šest miliona dinara.

„Dvadeset godina smo u braku suprug i ja, a bitka traje zadnjih pa više od deset godina, ovo nam je sada osma vantelesna koju imamo u planu. Smatramo da uz ovo udruženje uz podršku, uz informisanost da možemo i mi pomoći i drugim parovima, ali oni isto tako nama zato što smo zajedno nekako jači u tom svom postizanju cilja,“ kaže Ljubica Radić, iz Loznice.

U nove borbe za potomstvo ove godine, u gradu, kažu, ulaze spremniji. Priliku da konkurišu za novac iz budžeta umesto 45 imaće žene do 47 godina.

„Novina je i to što su do sada mogli da konkurišu samo oni ljudi koji imaju prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Loznice minimum tri godine, ali to je važilo za oba partnera, a sada samo podnosilac zahteva treba da bude Lozničanin minimum tri godine i poslednja izmena jeste da mogu i žene da konkurišu samostalno, da kažem bez partnera,“ rekla je načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Tanja Glišić Matić.

Prošle godine podsticaje za vantelesnu oplodnju iskoristilo je pet parova od kojih tri očekuju prinove.

(RTS)


Ostavite komentar