Kvote za upis brucoša slične prošlogodišnjim, deset fakulteta najavljuje veće školarine

U narednoj akademskoj godini na osnovnim, master i doktorskim studijama na beogradskom univerzitetu biće mesta za 27.708 akademaca. Osnovne studije moći će da upišu 15.203 brucoša. Gotovo dve trećine školovaće se o trošku države.

„Naravno, ovo su samo prve brojke. Ukoliko neki fakultet akredituje studijski program do trenutka raspisivanja konkursa on će kroz Senat biti procesuiran i ići će se na proširenje konkursa“, kaže prof. Dejan Filipović, prorektor Univerziteta u Beogradu.

Na biologiji će uslovi upisa biti identični prošlogodišnjim.

„Biološki fakultet nije menjao kvote, to je već unazad desetak godina. Što se tiče školarina Biološki fakultet je pre dve i po godine promenio školarine. Trenutno je za osnovne studije 90.000 dinara i dalje“, navodi prof. Ljubiša Stanisavljević, dekan Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Osim većeg broja studenata, FON najavljuje i nove cene. Prateći rast cena još devet fakulteta povećava školarine.

„S obzirom na porast stalnih troškova, s obzirom na inflaciju, a imajući u vidu platežnu moć roditelja, za nekih 7,6 posto je predloženo povećanje cene školarine“, ističe prof. Milan Martić, dekan FON-a.

Dugogodišnje nerazumevanje finansiranja visokog obrazovanja, kažu profesori, dovelo je do još jednog apela upućenog nadležnim organima. Tiču se rešenja pitanja materijalnih troškova i cene rada.

„Mi na to ukazujemo već više od godinu dana, imali smo brojne sastanke sa predstavnicima Vlade, ministarstvima, formirana je čak i jedna radna grupa koja bi trebalo da pripremi novi predlog Zakona o finansiranju visokog obrazovanja“, ukazuje prof. Vladan Đokić, rektor Univerziteta u Beogradu.

Profesori će na majskoj sednici Senata analizirati šta je urađeno i na osnovu toga doneti odluku o narednim postupcima.

(RTS)