Korićka jama – rane duboke i posle 82 godine

U sećanju tada petogodišnje Milojke Kurdulije, danas igumanije Hristine, u manastiru Svetog Jovana Kroštanskog, podignutog nedaleko od stratišta, još je poslednji pogled na oca, koga ustaše odvode. Sve pamti, a prošle su 82 godine.

„Majko, da izađem još malo na breg, da vidim tatu, kako ga gone. Kaže ona, hajde, nećeš ga videti nikada više. Ja sam ga onako žalosno pogledala, ali mi je vazda ostao taj pogled, i sad kad vidim tuda, čini mi se kao da ga i sad gone tuda. A mnogo sam oca volela“, ispričala je mati Hristina, igumanija manastira Sv. Jovana Kroštanskog.

Preživela je rat, sudbina je odvela dalje od rodnog sela, a kada se zamonašila u Manasiji, slika iz Korita je postala još jasnija i želja čvršća – da se kraj rodne kuće i stratišta podigne manastir. Nijedna, a bilo je bezbroj prepreka, nije je u tome sprečila.

Danas je tu, da pamti i pripoveda, da poseti i crkvicu pored jame i spomen-kosturnicu u centru sela, gde se okupljaju potomci ubijenih Korićana. A selo, ko zna kakvo i koliko bi danas bilo, da tolike ljude nije izgubilo.

„Jakov Đorđo Milović, izašao je iz jame, preživeo i Drugi svetski rat, živeo časni život, jednog gatačkog seljaka, Srbina sa ovog prostora, doživeo duboku starost i kada je umirao, na njegovoj sahrani je bilo 80 potomaka. Kad uzmemo taj podatak, zamislite koliko je ovde ostalo nerođenih“, kaže dr Ognjen Milinković, načelnik Opštine Gacko.

„Stradao mi otac i tri strica, a 48 Sforcana je stradalo. Korita su tada bila najbogatija u Hercegovini, po svemu“, rekao je Miloš Sforcan iz sela Korita.

„Od kada znam za sebe, nije prošla nijedna godina da nisam došao na ovaj pomen, samo je važno da ne zaboravi niko, nikad šta se desilo“, ističe Ilija Glušac, potomak žrtve u Korićkoj jami.

Najmlađa žrtva imala je 14, najstarija 80 godina. Kosti stradalnika izvađene su i pohranjene u zajedničku spomen–kosturnicu u centru sela šezdesetih godina, i kasnije podignut spomenik.

Spomen-crkvica, kažu, nikla je iz vapaja namučenih duša, istina o Korićkoj jami je dugo prikrivana i za taj zločin niko nije odgovarao.

(RTS)