Koncertom Big benda RTS-a obeleženo 65 godina televizije u Srbiji

Na današnji dan, pre 65 godina, Televizija Beograd počela je da emituje program. Tim povodom je u Botaničkoj bašti u Beogradu prikazana remasterizovana verzija treće epizode legendarne serije TVB Više od igre, a nakon toga je održan koncert Big benda RTS-a.

Uz Big bend nastupili su Boris Režak, Aleksandar Srećković Kubura, Beti Đorđević i Bisera Veletanlić.

Big bend je izveo i legendarne špice televizijskih emisija RTS-a, ali i numere iz serija Više od igre i Otpisani.

Obeležavanju početka rada Televizije Beograd prisustvovao je i patrijarh srpski Porfirije, brojne javne ličnosti i zaposleni u Radio-televiziji Srbije.

Početak televizije u Srbiji

Na današnji dan 1958. započeo je zvaničan rad Televizije Beograd, sa emisijama eksperimentalnog programa, iz još nedovršenog studija na Sajmu. 

„Dobar dan, dragi gledaoci. Televizijski studio Beograd počinje svoj eksperimentalni program. Danas gledate našu prvu emisiju. Za vreme Beogradskog sajma imaćete prilike da redovno pratite emisije našeg probnog programa. Program ćemo emitovati od 20 časova do 23 časa“ – tim rečima počelo je emitovanje programa TV Beograd.

Tog prvog dana, emitovali smo skoro sve televizijske žanrove, od direktnog prenosa otvaranja Sajma tehnike, preko filma i, na samom kraju, drame.

Tog dana je na „zadatku“ bilo oko 150 ljudi, jedna reportažna kola sa tri kamere i četiri filmske kamere od kojih nijedna nije bila tonska.

Signal za sliku emitovan je iz studija na Sajmu u Beogradu, jedinom objektu u većem delu Evrope tada namenski građenom za televizijsku stanicu.

U to vreme je Televizija Beograd imala tročasovni program. Snimci iz sveta stizali su dan kasnije na filmskim trakama, vozom ili avionom.

U prvo vreme program se emitovao uživo, iz studija, ili posredstvom reportažnih kola sa mesta događaja. Televizija Beograd potom nabavlja magnetoskope i tonske filmske kamere, i postepeno se potiskuje isključivo „živa televizija“, a preovlađuju emisije snimljene na traci.

Na javnim mestima u Beogradu je tada bilo samo 80 televizora i samo 36 u stanovima. Ljudi su bili fascinirani.

Narednih godina broj domaćinstava u kojima je televizor zauzeo počasno mesto u kući rastao je neverovatnom progresijom.

Mnogo toga se u tehničkom i tehnološkom smislu promenilo, ali suština je ostajala ista – biti prvi i tačno informisati gledaoce, ali ih i zabaviti i edukovati.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike