Koliko novca dobijaju lokalne samouprave za razvoj i koje goruće probleme rešavaju

Zbog kvara na elektroreži, Sjenica je jutros opet bila bez vode. Kada je imaju, žitelji tog grada piju najskuplju vodu u državi, jer je izvorište na najnižoj koti i da bi stigla u gradski vodovod pumpe rade bez prestanka. Da stanje nije održivo, odavno je jasno. Ugovorom kojim su obezbeđene pare za izradu Studije vodosnabdevanja učinjen je prvi korak u rešavanju četiri decenije starog problema.

„Nadamo se da će nam izrada ove tehničke dokumentacije ukazati na pravce i načine rešavanja vodosnabdevanja Sjenice“, ističe Munib Mujagić, predsednik opštine Sjenica.

Među lokalnim administracijama koje su bile ažurne i konkurisale sa dva projekta je i Prijepolje.

„Jedan je vezan za plan razvoja turizma, a drugi je za projektno tehničku dokumentaciju za izgradnju, rekonstrukciju i dogradnju jedne škole u Brodarevu“, naglašava Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

Uz ostale uručene ugovore, ispunjen je cilj da se sufinansira oko 80 projekata.

„Ono što želim da kažem jeste da smo ovim danas u potpunosti zaokružili program podsticanja regionalnog rasta i razvoja u Republici Srbiji za 2023. godinu. Ukupno 325 miliona za naše opštine, za razvojne projekte, plus ovih 38 miliona koje smo obezbedili rebalansom i koje ćemo dodeliti u narednom periodu“, navodi Edin Đerlek, ministar za ravnomeran regionalni razvoj.

Najviše se ulaže u komunalne projekte i putnu infrastrukturu. Sufinansirana je izgradnja pretpristupnih saobraćajnica u industrijskim zonama, razvoj turizma, digitalizacija i modernizacija opštinskih uprava. Krajem ovog i početkom sledećeg meseca dodeliće se preduzetnicima još 80 grantova od 250.000 dinara.

„Smanjili smo broj nerazvijenih opština što će pokazati nova metodologija“, naglašava Đerlek.

Razvoj potvrđuje, kažu u resornom ministarstvu, i rast stope fertilitata koja je danas 1,63 odsto u odnosu na ranijih jedan i po. Cilj je, kažu,  stopa od 2,1 odsto što obezbeđuje populacioni rast.

(RTS)


Ostavite komentar