Koliko će poskupljenje struje i gasa uvećati račune

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović rekao je da će cena gasa za industrijske potrošače u Srbiji biti i dalje tri do pet puta manja nego u bilo kojoj članici Evropske unije. Kako je rekao, naplata gasa je na nivou 98 posto, a najbolje platiše su građani, dok kod industrije naročito kod sezonskih potrošača ima mlih odlaganja.

Računica Agencije za energetiku pokazuje: prosečna cena kilovat-sata struje za domaćinstva sada je – 13,31 dinar sa PDV-om, mesečni račun za one koji troše 300 kilovat-sati biće uvećan 250 dinara, za 400 kilovat sati, a takvih je i najviše – do 320 dinara za potrošnju 1600 kilovat sati sa grejanjm na TA peći, mesčno uvećnje je 1000 dinara.

„Za sada su cene električne energije ispod tržišnog nivoa, što predstavlja jedn element socijalne politike i zaštite svih domaćinstava. Ono što bi u nrednom periodu trebalo da se radi a na čemu insistira i Evropska unija i MMF je da se štite oni najugroženiji slojevi domaćinstva kroz instituiciju energetski zaštićenog kupca. Zato smo i dobili jednu donaciju koja treba da obuhvati 190 hiljada domaćinstava gde će se dodeljivati besplatni kilovati“, rekao je lider za energetiku u „Dilojtu“ Željko Marković.

Lokalne samouprve sada moraju više informisati ugožene građane kako bi podneli zahtev za te energetske olakšice. Za privredu cena megavat-sata sa 102,6 evra povećna je na 110,81 evro.

„To je neko minimalno povećnje u odnosu na prethodne ugovore. Imajući u vidu da je prosečno učešće cene električne enrgije u ceni finalnog proizvoda iznosi od 5 do 10 procenata, zavisno od industrije, to bi se u cenama finalnog proizvoda odrazilo sa nekim delom procenta pa ne očekujem da će biti nekih poskupljnja koja su izazvana sadašnjim poskupljenjem struje za privredu“, napomenuo je Marković.

Iako privreda ugovara cenu na slobodnom tržištu, kod EPS-a se i dalje snabdeva više od 98 posto potrošača jer je kod njih megavat-sat najeftiniji.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike