Kolektiv OŠ „Đura Jakšić“: Odobreno snimanje spota, ali nije pisalo da će se pojaviti Kristijan Golubović

Direktorku osnovne škole „Đura Jakšić“, u kojoj je grupa Crni petak snimila spot u kojem se pojavljuje i Kristijan Golubović, smenio je ministar prosvete, nakon izvršenog nadzora. 

Kolektiv škole je izdao saopštenje u kojem navode da je njeno razrešenje bilo nezakonito i neosnovano, budući da je, kako ističu, direktorka škole Tamara Jelić odobrila snimanje spota grupi Crni Cerak na osnovu sinopsisa za spot koji kritikuje idole i uzore koje propagira aktuelni sistem vrednosti, pri čemu je informacija o gostovanju Kristijana Golubovića u spotu izostala kako u usmenoj, tako i u pisanoj formi.

„Stoga, smatramo da je sama direktorka, a sa njom i cela škola zloupotrebljena i nepravedno izložena medijskom linču. Dodatno, niko od nadležnih niti medija nije bio zainteresovan za mišljenje kolektiva OŠ ‘Đura Jakšić’“, navodi se u saopštenju kolektiva škole.

Ističu i da je neprofesionalno i neodgovorno razrešavati direktorku devet radnih dana pre kraja školske godine za učenike osmog razreda i postavljati novu direktorku iz reda razredne nastave koja nema iskustva sa poslovima direktora škole, a s obzirom na kompleksnost procedure sprovođenja završnog ispita.

„Dalje, odluka da se dosadašnja direktorka razreši dužnosti je neosnovana i nezakonita. U radnjama direktorke, iako je propusta bilo, nisu se stekli uslovi za razrešenje u smislu člana 128 Zakona o osnovnama sistema obrazovanja i vaspitanja. Zapisnik inspekcije je netačan, zasnovan na činjenicama koje su pogrešno utvrđene, pa i samo Rešenje u kome je tek prepisano obrazloženje iz Zapisnika, ne može biti osnovano“, navodi se u saopštenju.

Obaveštenje u vezi sa celm ovim slučajem poslato je, kako navode, i Ministarstvu prosvete, a jedini zahtev koji kolektiv ima je stavljanje van snage Rešenja o razrešenju Tamare Jelić, kao i Rešenje o postavljenju nove direktorke Lenke Jokić.

(RTS)