Ko i kako može da osnuje udruženje građana

Udruženje građana Eko-pančevački rit formirano je 2006. godine sa idejom da se bavi kanalima i deponijama na levoj obali Dunava.

U međuvremenu je naraslo toliko da sad ima čak 100.000 članova i aktivno je na prostoru cele Srbije.

Rade kao volonteri, a sredstva koja obezbeđuju kao neprofitna organizacija troše na akcije zaštite životne sredine.

„Osnovno delovanje je na levoj obali Dunava, a drugim gradovima pomažemo podnošenjem prijava pošto znamo kome da se obratimo.Pošto imamo dozvolu za sakupljanje neopansog otpada – predajemo reciklažnim centrima a oni nam uplaćuju sredstva na račun i onda sa računa kada nam treba za neku akciju kupujemo opremu“, kaže Zoran Janković iz Udruženja građana „Eko-pančevački rit“.

Udruženje „Roditelj“ takođe postoji deceniju i po i bavi se humanitarnim radom, odnosno pomaže, pre svega, u edukaciji roditelja.

„Petnaestak roditelja potpisalo se kao osnivači, ništa nismo znali o funkcionisanju udruženja, nevladinih organizacija, samo smo hteli jedni drugima da pomognemo i da tu pomoć ponudimo svima kojima je potrebna. Ja sam logoped, bilo je defektologa, psihologa, pravnika, novinara, različitih profesija koji su znali i probleme sa kojima se roditelji susreću“, kaže Dragana Soćanin iz Udruženja „Roditelj“.

U Agenciji za privredne registre humanitarni rad i ekologija najčešće se prijavljuju kao oblasti delovanja udruženja građana.

Registrovanje udruženja nije komplikovano, potrebna su tri osnivača.

„Agenciji mora da dostavi uredno popunjenu registracionu prijavu i tu prijavu da prate druga dokumenta, pre svega, osnivački akt, original statuta tog udruženja – nakon toga da se dostavi akt, odluka kojim je izabran zakonski zastupnik i original ili overena kopija zapisnika sa osnivačke skupštine“, kaže Milan Lučić, direktor APR.

Broj udruženja raste i trenutno je aktivno više od 37.000.

„Taj broj raste, za prvih devet meseci osnovali smo 2.100 novih udruženja. Ako gledamo prvih devet meseci prethodne godine, u ovih devet meseci to je povećanje od 10 procenata“, rekao je Lučić.

Praksa pokazuje da svaki put kad se najave izbori, naročito lokalni, raste broj zahteva za registraciju udruženja građana.

(RTS)


Ostavite komentar