Kisić: Svetski dan porodice ove godine dočekujemo sa bolom i tugom zbog tragedija

Ministarka Kisić je istakla da svi moramo da budemo svesni značaja porodice, koja je temelj našeg društva, pokretač i smisao svakog od nas, navodi se u saopštenju.

„Svaki dan jeste i treba da bude dan porodice, ali na današnji dan je važno da se zapitamo šta možemo još da uradimo da porodica zaista bude naša oaza i mesto odakle dobijamo ljubav, energiju i snagu“, navela je Kisićeva.

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju je, prema rečima ministarke, početkom godine sprovelo dve nacionalne studije o stavovima mladih po pitanju porodice i braka i reproduktivnog zdravlja, a prvi rezultati su pokazali da je porodica izuzetno važna za mlade u Srbiji i da nije izgubila vrednost.

Istraživanje: Gotovo svi mladi žele decu i to bar dvoje

Mladi uprkos svim izazovima imaju tradicionalna i zdravorazumska razmišljanja o porodici, budući da dve trećine ispitanika brak svojih roditelja doživljava skladnim, a nešto više od pola ispitanika bi želelo da ima porodicu sličnih vrednosti iz koje potiču. Roditelji kod većine mladih su ključni u donošenju odluka u životu.

Gotovo svi mladi žele decu i to bar dvoje, dok je njih 40 odsto odgovorilo da želi da ima troje i više dece.

Njih 80 odsto bi da se ostvari kao roditelj pre 30 godine, 90 odsto misli da su najbolje godine za brak do 30 godine, a za 82 odsto ispitanika asocijacija za dete je radost.

U istraživanju je bilo obuhvaćeno 2.456 učenika trećih i četvrtih godina srednjih škola iz Vojvodine, Beograda, Šumadije, Zapadne, Južne i Istočne Srbije i sa Kosova i Metohije.

Cilj istraživanja jeste sagledavanje stavova mladih o braku, porodici i reproduktivnom zdravlju, što će biti polazna osnova prilikom donošenja novih mera i strategija Ministarstva za brigu o porodicu i demografiju.

(RTS)