Kijev: Rusija lansirala dronove kamikaze, uzbuna u sedam regiona; Zaharova: Pomoć Ukrajini iz zamrznutih ruskih sredstava je krađa

Ruski vazdušni udari na Herson, u kojima je nekoliko osoba povređeno, i lansiranje dronova-kamikaza sa juga, u pravcu Odese, obeležili su jučerašnja ratna dejstva u Ukrajini.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, usled napada na Krivi Rog pogođena je elektroenergetska infrastruktura, pa je bez struje ostalo 40.000 ljudi.

U međuvremenu, Kijev je saopštio da je od Rusije tražio predaju tela zatvorenika poginulih u padu vojnog transportnog aviona Il-76, ali su iz Moskve to demantovali.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu poručio je da je pad Il-76 24. januara rezultat „ciničnih“ akcija Ukrajine, uz tvrdnje da je avion sa ukrajinskim ratnim zarobljenicima oboren uz pomoć raketa zemlja–vazduh američke proizvodnje „patriot“.

Uz to, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je odluku Evropske unije da za pomoć Ukrajini koristi prihode od zamrznute ruske imovine.

S druge strane, nemački parlament odobrio je budžet za 2024. godinu u okviru kojeg će za pomoć Ukrajini biti odvojeno 7,6 milijardi evra. Pomoć stiže i iz Bugarske, koja će, kako je saopšteno, ispuniti obećanje i isporučiti 100 oklopnih vozila Kijevu.

Dok zapadni mediji izveštavaju da je Volodimir Zelenski odlučio da smeni glavnokomandujućeg vojske Valerija Zalužnog, za ukrajinsku stranu stižu i dobre vesti.

Međunarodni sud pravde izjasnio se nadređenim za tužbu koju je Ukrajina podnela protiv Rusije, optužujući je za kršenje konvencije o genocidu. Tako da slučaj po tužbi podnetoj nekoliko dana od početka ruskog napada u februaru 2022. može da se nastavi.

(RTS)


Ostavite komentar