Kazneni poeni za prekršaje u saobraćaju pokazali su se delotvornim, kada se oduzima vozilo

Branko Stamatović ističe da je broj od 407 izgubljenih života u saobraćajnim nesrećama za 14 odsto manji u odnosu na isti period prošle godine, ali da je statistika i dalje nepovoljna. 

„To je oko 66 osoba manje u odnosu na 2022. i to nas ohrabruje da radimo dobre stvari. Međutim, nemamo svake godine trend smanjenja, statistike variraju, a cilj je da do 2023. imamo manje od 500 stradalih“, kaže Stamatović.

Navodi da su izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja omogućile opciju privremenog oduzimanja vozila za vozače koji su više puta ponavljali teške saobraćajne prekršaje, takozvane „povratnike“. 

„Daću primer nezgode koja se dogodila pre dve godine na Zrenjaninskom putu, kada je osoba sa 60 prekršaja, i bez prava da upravlja vozilom, učestvovala u nesreći u kojoj su stradale tri osobe. Stoga, izmenama zakona postojaće mera privremenog oduzimanja vozila svakom ko u dve godine najmanje dva puta načini najteže saobraćajne prekršaje“, ističe Stamatović.

Podseća i na novu odluku prema kojoj se starosna granica za profesionalne vozače smanjuje sa 21 na 18 godina, u skladu sa praksom pojedinih evropskih zemalja u cilju pomoći transportnoj zajednici kojoj nedostaju vozači. 

Prepoloviti broj stradalih u saobraćajnim nesrećama do 2030. godine

Branko Stamatović kaže da Strategija o bezbednosti saobraćaja za 2030. godinu predstavlja najvažniji dokument Agencije za bezbednost saobraćaja. Prioritetni cilj je da se prepolovi broj smrtno stradalih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na prethodnih 11 godina i da Srbija bude među 10 najbezbednijih zemalja Evrope u pogledu bezbednosti saobraćaja.

„Dakle, cilj je da 2030. nemamo više od 274 poginulih lica u saobraćajnim nezgodama. Hoćemo da od 2030. godine nijedno dete smrtno ne strada. Naravno, mi to želimo i danas, ali je neophodno uključivanje svih institucija i pojedinaca da bismo ispunili cilj. Saobraćaj je sistem i ne zavisi od jedne ili dve institucije“, kaže Stamatović.

Ističe, takođe, da se institucija kaznenih poena, uvedena 2009. godine, pokazala dobrom u smislu smanjenja saobraćajnih prekršaja i nezgoda.

Stamatović navodi da politika kaznenih bodova podrazumeva da svako ko u dve godine sakupi 18 poena gubi vozačku dozvolu.

Jedini način da povrati pravo na dozvolu za vožnju je da pohađa kurs u malim grupama sa certifikovanim predavačima.

(RTS)


Ostavite komentar