Kampanja „Vozi odmoran“ daje rezultate – procenat smrtnosti u saobraćaju smanjen 37 odsto

Mladom i talentovanom osamnaestogišnjem fudbaleru Milanu Srdiću trenutak nepažnje u saobraćaju potpuno je promenio život.

Svakodnevica u invalidskim kolicima navela ga je, kaže, da upiše Saobraćajni fakultet i da se posveti bezbednosti kako bi što manje ljudi prošlo kao on.

„To je sekund nepažnje, sekund nepromišljenosti, vozio sam motor bez zaštitne opreme, pao sam sa motora, udario u bankinu, leđima u banderu, polomio sam kičmu, bio sam na ivici. Bio sam četiri puta reanimiran, vraćan u život i kada vam Bog da drugu šansu za život gledate da je iskoristite maksimalno“, kaže Milan Srdić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Nakon dva i po meseca kampanje „Budi odmoran“ procenat smrtnosti u saobraćaju smanjen je 37 odsto.

„Do današnjeg dana 324 osobe su izgubile život. U godini kada je bila korona, kad je bilo zatvaranje saobraćaja mesec i po dana – te godine, do današnjeg dana smo imali 347 izgubljenih života. Dakle, više te godine, kada je 45 dana bio zatvoren saobraćaj. To nam govori koliko smo dobar rezultat postigli, nismo zadovoljni dok se ijedan život izgubi u saobraćaju“, rekao je v.d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

„Definitivno moramo mnogo više da radimo što se tiče prevencije. Do današnjeg dana smo preko 780.000 prekršajnih prijava podneli, tj otkrili u saobrćaju što je istorijski veliki broj prekršaja, tako da i dalje imamo određene učensike u saobraćaju koji ne poštuju saobraćajne propise ili grubo krše propise“, kaže Slaviša Lakićević, načelnik Uprave saobraćajne policije.

Sledeći korak je pravljenje nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja, čiji će cilj biti da broj poginulih, kako kažu, ne prelazi 474 godišnje.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike