Kako zaštititi decu na internetu – pazite sa kim se dopisuju i kakve informacije o sebi dele

U policijskoj akciji „Armagedon“, na području cele Srbije, uhapšeno je deset osoba osumnjičenih za pedofiliju. Postoji osnovana sumnja da su zloupotrebom interneta obavljali krivična dela na štetu devojčica i dečaka starosti od 3 do 14 godina.

Oni se sumnjiče da su u dužem vremenskom periodu, putem interneta, korišćenjem „peer to peer“ aplikacija za deljenje fajlova ili korišćenjem TOR pretraživača u cilju prikrivanja lokacije, preuzimali, sačuvali na hard diskovima računara i delili sadržaje nastale iskorišćavanjem dece u pornografske svrhe. 

Ružica Radović, koordinatorka Net patrole, objasnila je za RTS da je „peer to peer“ aplikacija mreža komunikacije gde su računari direktno povezani bez centralnog softvera, što, kako kaže, olakšava razmenu materijala, sadržaja, fotografija, na kojima postoji potencijalno ilegalan sadržaj.

Inače, misija Net patrole jeste zaštita dece na internetu i uklanjanje štetnog sadržaja sa internet mreže. Radovićeva je navela da je od početka godine Net patroli stiglo više od 200 prijava.

Prijava štetnog sadržaja

„Net patrola ima jako jednostavan obrazac, gde građani mogu da prijave različitu vrstu štetnog materijala. To može biti bilo kakav govor mržnje, fotografije gde je potencijalno ilegalan sadržaj ili bilo koju sumnju da je to neki sadržaj koji je štetan“, rekla je Radovićeva.

Nakon toga, dodaje, njihovi analitičari procenjuju da li je u pitanju ilegalan sadržaj, koji se zatim prosleđuje nadležnim institucijama – Odseku za visokotehnološki kriminal ili se prijavljuje globalnoj mreži koja može da ga ukloni. 

Veoma važno je, ističe, da ne dajemo i da ne ostavljamo informacije koje mogu da otkriju lokaciju deteta – u koju školu ide, na koji trening ide, gde se kreće, kako bi smanjili rizik da bilo ko zna gde se naše dete nalazi.

„Verujemo da sa početkom škole roditelji žele da podele neke informacije, rođendane ili bilo kakve druge lepe stvari koje su vezane za porodicu, ali savetujemo roditeljima ukoliko to rade, da to bude na neki bezbedan način“, ukazala je Radovićeva.

Prepoznavanje štetnog sadržaja

Što se tiče prepoznavanja štetnog sadržaja, Radovićeva kaže da na platformi Net patrola analitičari analiziraju sadržaj tako da se procenjuje da li je dete u pitanju.

„Obično to mogu biti samo neke nage fotografije deteta koje su deljene više puta, a to je ono, svaki put kada podelimo nagu fotografiju deteta to dete je retraumatizovano, što znači da što brže uklonimo fotografiju, bolje ćemo zaštititi dete“, rekla je Radovićeva. 

Net patrola je platforma gde građani mogu aktivno da se uključe u prepoznavanje samog materijala i na taj način učestvuju da deca budu bezbednija, ukazala je Radovićeva. 

Prema njenim rečima, najčešći faktori rizika su oni kada se deca dopisuju sa nepoznatim osobama i dele neke informacije o sebi, kada ulaze u komunikaciju sa osobama koja postavljaju privatna, intimna pitanja, ili se dogovaraju o sastanku na nepoznatim mestima.

„Ono što je najvažnije jeste prevencija, da roditelji razgovaraju sa svojom decom i da ukoliko primete bilo kakve promene u ponašanju deteta, da razgovaraju sa njim i da se uključe na društvene mreže kako bi znali kako one funkcionišu i na taj način decu zaštitili“, zaključila je Radovićeva. 

(RTS)


Ostavite komentar