Kako premostiti generacijski jaz – oduzimanje telefona nije rešenje, savladajte Tik-Tok

Serijal „Porodična mreža“, koji se subotom emituje na Prvom programu RTS-a, sniman je pre nekoliko meseci, ali su pitanja koja otvara takva da može da se dobije utisak da je sniman ovog maja, nakon masovnog ubistva u OŠ „Vladislav Ribnikar“.

Ana Mirković, psihološkinja, voditeljka i scenaristkinja, objašnjava da je cilj emisije da podstakne razgovor roditelja i dece, kao i da ponudi modele kako razgovarati sa decom.

„Da u vremenu kada gledamo u ekrane i ne pitamo jedni druge kakav nam je bio dan, da zapravo pitamo jedni druge kako smo zaista, odgovore na ta pitanja ne možemo dobiti od Gugla“, kaže Mirkovićeva, ističući da nikad nije kasno za tako nešto.

Napominje da ovo nije isto vreme kao ono u kojem su roditelji odrastali, promenili su se kontekst, sami ljudi i modeli ponašanja.

„Imamo generacije desetogodišnjaka koji imaju toliko informacija da roditelji ne mogu da pojme i deci to daje moć, ali deca ni emotivno i kognitivno nisu zrela da bi znala šta da rade sa tim informacijama, da li su važne ili ne, kako da ih obrade“, pojašnjava Ana Mirković.

Ističe i da deca lako ovladavaju digitalnim veštinama, ali da osećaju da nemaju razumevanje roditelja, koji prete da će zabraniti deci korišćenje telefona.

„Apelujem na roditelje da naučimo nešto o Tik-Toku. Deca se boje da će im zabraniti upotrebu telefona ili kompjutera, a to je nedopustivo u ovom dobu, moramo da se otvorimo i onda ćemo otvoriti dvosmerni kanal komunikacije sa decom“, rekla je Ana Mirković.

Celo gostovanje Ane Mirković možete pogledati u snimku na početku teksta.

(RTS)