Kako izgleda rekonstruisani Centar Sava

Centar „Sava“ sagrađen je da traje večno, rekao je njegov tvorac Stojan Maksimović. I trajaće, baš onakav kakvog ga je arhitekta Maksimović zamislio. O zaštićenim delovima se posebno vodilo računa. Novo je – energetski efikasna fasada, instalacije, sistemi za grejanje i hlađenje.

„Bilo da završite građevinski fakultet ili arhitekturu, vi zapravo sanjate taj trenutak u kojim ćete dobiti šansu i priliku da radite jedan jedinstven, istorijski i poseban projekat. Neki imaju sreće, pa im se taj san i ostvari. Za ceo tim Delta rilistejta, rekonstrukcija Sava Centra je upravo takav jedan projekat“, kaže Angelina Nekić, potpredsednica „Delta holdinga“.

„Delta“ se prilikom kupovine Centra „Sava“ obavezala da u obnovu uloži 50 miliona evra. Objekat je bio u lošijem stanju nego što se mislilo, drastično su poskupeli energenti i cena građevinskog materijala. Na kraju je rekonstrukcija dostigla 118 miliona evra.

„Kongresni centri u destinacijama su ključni za brendiranje destinacije. Oni imaju izuzetno veliki uticaj kada je u pitanju reputacija destinacije. Oni su važan motor za ekonomski razvoj i za kulturni razvoj i oni imaju snažan društveni doprinos, i zbog toga mislimo da je neophodno da on bude sačuvan za buduće generacije“, navodi Kristina Milinčić, generalna direktorka Centra „Sava“.

Tri puta veći kapacitet

Kapacitet Centra „Sava“ je uvećan tri puta. Umesto nekadašnjih 16, sada je na raspolaganju 46 sala koje mogu da prime više od 5.000 gostiju.

Posebno su ponosni na jedinstvenu „Imersiv salu“, prvu koja zahvaljujući najnovijoj tehnologiji omogućava projektovanja digitalnih sadržaja na enterijer sale, stvarajući jedinstven doživljaj.

Kancelarije, njih 45 visoke klase, smestile su se u 30.000 kvadrata poslovne zone.

„Neke od vodećih međunarodnih, a i domaćih kompanija su prepoznale interes da borave odnosno. da zakupe kancelariju u našem Sava Centru. Takođe, imamo i ritejl deo koji se sastoji od 32 lokala“, navodi Miloš Grdinić, direktor razvoja i upravljanja imovinom „Delta rilistejta“.

Solarni paneli i zelena energija

Tokom rekonstrukcije su korišćena inovativna rešenja u građevinarstvu.

„Ovaj objekat i proizvodi energiju. Imamo 900 solarnih panela na krovu ukupne snage 500 kilovata i time smanjujemo emisiju ugljendioksida za 226 tona na godišnjem nivou“, kaže Katarina Gajić, direktorka za projektovanje i izgradnju „Delta rilistejta“.

Zelenilo na 17.000 metara kvadratnih, mnogo prirodne svetlosti, i detalji koji su krasili Centar „Sava“ bili su ideja vodilja.

U Kongresnoj dvorani ponovo je velika tapiserija, a u holu delo Peđe Milosavljevića. Na leto, sledeće godine biće otvorena i čuvena Plava dvorana. I ona će biti veća nego ranije i moći će da primi 4 000 posetilaca.

(RTS)


Ostavite komentar