Kada maloletnici uđu u streljanu – interna pravila mogu biti iznad zakona

Nevažno je da li imate 15, 17 ili 25 godina. Ući ćete u streljanu svakako. Kada maloletna osoba puca na strelištu, to nije ni prekršaj ni krivično delo, jer Zakon o oružju i municiji ne propisuje starosnu granicu.

„Veliki broj streljana neće dozvoliti maloletnicima da koriste vatreno oružje, bilo kog tipa. Njihovim internim pravilnikom je to tako rešeno. Tamo gde je dozvoljeno, gde streljane odobravaju, isključivo se insistira na prisustvu roditelja i na maksimalnom kontrolisanom radu. To znači tu je instruktor koji praktično drži oružuje ili je na 20 centimetara od lica koje gađa“, navodi Ivan Urošević, licencirani instruktor za bezbedno rukovanje vatrenim oružjem.

Vlasnik streljane nije dužan da prijavi nadležnima ukoliko maloletnik želi da puca. Kada uđe u streljanu, osoba upisuje lične podatke i dostavlja oružani list ako koristi svoje oružje. Ako ga nema, u streljani dobije oružje i kalibar koji je predviđen za taj uzrast. Kada prvi put dođete, instruktor vas pita, između ostalog, i zbog čega želite da naučite da gađate, potom vam daje dozvolu.

„Na tom uvodnom času uopšte nećete ni pominjati kako oružje radi, kako funkcioniše, kako se puni, kako se prazni, suštinski o radu oružja neće se spominjati, samo ćete pričati o bezbednosti i neke najosnovnije stvari o samoj tehnici gađanja. Sada ljudi očekuju, svako ko ima oružje, svako dovodi svoju decu da ih obučava. Daleko je to od toga, čak je i izuzetno retko“, naglašava Urošević.

U svim streljanama sa kojima smo kontaktirali tvrde da ne puštaju maloletnike, iako to nije zabranjeno. Maloletnici se pominju jedino u zakonima koji regulišu upotrebu vazdušnog i vatrenog oružja u sportu. Streljane su iste, ali je oružje drugačije. U ovim prvim svako može da puca iz vatrenog oružja, a ako trenirate streljaštvo, do vatrenog oružja možete stići samo dugogodišnjim radom i dobrim sportskim rezultatima na takmičenjima. U suprotnom vam je dostupno samo vazdušno i malokalibarsko oružje.

„Po pravilima svetske i evropske streljačke federacije maloletna deca mogu da gađaju i vatrenim oružjem, ali to podazumeva izuzetno rigorozne, striktne mere bezbednosti i kontrole rada sa trenerima, jer kod najmlađih je obavezna kontrola trenera i on mora obavezno biti prisutan na treningu i takmičenjima. Po pravilima Streljačkog saveza Srbije, maloletnim licima koji su registrovani strelci, njima je zabranjeno gađanje oružjem velikog kalibra“, ističe Nenad Petković, generalni sekretar Streljačkog saveza Srbije.

Maloletnici u streljaštvu mogu da koriste samo malokalibarsko vatreno oružje. Registrovani strelci u streljaštvu imaju zakonsku obavezu da na svakih šest meseci obave lekarski pregled. Da bi tako bilo i kada su druge streljane u pitanju, dovoljan je podzakonski akt ili pravilnik koji bi propisao uslove i način korišćenja streljana, uključujući i zabranu pristupa maloletnicima. Pravilnik je odavno u pripremi.

(RTS)


Ostavite komentar