Kada je dete u najvećem riziku da postane žrtva saobraćajne nesreće

Damir Okanović kaže da je to uzrast kada se deca malo opuste, kada smatraju da znaju sve što treba da znaju o saobraćaju i ulaze u neku rutinu.

„A upravo ta rutina može da bude jako opasna. Dakle, molim vas, podsetite decu na neke opasne situacije, pitajte kako će se ponašati na određenim tačkama koje su kritične na putu do škole i skrenete pažnju na električna vozila, koja su sve više na našim ulicama a bešumne su, zbog toga što mnogo deca više ne gledaju levo i desno već se oslanjaju na ono što čuju, a električna vozila se ne čuju“, rekao je Okanović.

Sa druge strane, roditelji male dece treba da pričaju sa njima da ne pretrčavaju ulicu, posebno ako vide nekog svog drugara pa hoće da se pozdrave.

Kada je reč o vozačima, oni moraju da znaju da svako prekoračenje dozvoljene brzine u zoni škole od 30 kilometara na čas, smanjuje mogućnost da dete preživi saobraćajnu nezgodu, ali i da je vi izbegnete čak i ako do nje dođe greškom deteta.

Preporučuje roditeljima da deci kupe rančeve jarkih boja i patike koje odbijaju svetlo jer kaže da je bitno da dete bude što uočljivije, posebno u večernjim satima i tako se smanji mogućnost da učestvuje u saobraćajnim nezgodama.

Koje novine donosi novi zakon o bezbednosti u saobraćaju

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju još nije prošao skupštinsku raspravu, ali donosi tri važne novine. Predviđa oduzimanje vozila onih koji u kratkom periodu naprave dva puta najteže prekršaje, do okončanja prekršajnog postupka. Novi zakon regulisaće pitanje električnih trotineta, i najbitnije je da će im biti zabranjeno kretanje trotoarima i ostalim pešačkim površinama, navodi Okanović.

Spušta se i starosna granica za profesionalne vozače i generalno se pojednostavljuju kriterijumi. U manjku smo sa brojem profesionalnih vozača i država je praktično prinuđena da to učini, ukazao je Okanović.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike