Jurić: Sistem „Pronađi me“ od 1. novembra

Radna grupa za bezbednost dece koja je formirana nakon tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar“ predala je Vladi Srbije i Savetu za borbu protiv vršnjačkog nasilja predlog i rešenja koja bi mogla da poboljšaju bezbednost dece na internetu.

Član radne grupe Igor Jurić kaže za Tanjug da je Radna grupa već završila svoj rad i da je na Vladi Srbije dalja odluka da li će predložene mere prihvatiti u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, ono što je zahtevano od radne grupe, odnosno ono na čemu se radilo, tiče se pitanja – da li je moguće zabraniti pristup ‘dark netu’?

„Osim što je to tehnički nemoguće zabraniti, mi smo kao država potpisnici Konvencije o zaštiti ljudskih prava, a ukidanjem takvog sadržaja građanima bi to ljudsko pravo bilo ukinuto“, objasnio je Jurić.

Kada je reč o korišćenju mobilnih telefona u školama, predlog je da će se ići autonomno od škole do škole sa takvom odlukom, a Jurić kaže da je rasprava o toj temi bila duga budući da su svesni situacije da većina roditelja nije za meru ukidanja mobilnih telefona u školama.

„Korišćenje mobilnog telefona tokom nastave bez odobrenja nastavničkog kadra je zabranjeno“, ističe Jurić i dodaje da je preporuka da se mobilni telefoni, kada se dolazi u školu, odlažu i ostave u učeničkim ormarićima, ali da još uvek nema konačnog rešenja tog pitanja.

Dodao je da su i sajber nasilje i vršnjačko nasilje takođe jedan globalan i veliki problem koji nije zaobišao ni Srbiju.

Dodao je da je jedna od mera i promena Krivičnog zakonika, a odnosi se na to da jedno od krivičnih dela bude podstrekivanje i ohrabrivanje slučajeva za koje se može izreći doživotna kazna.

„Ukoliko neko pozitivno govori o ubistvu ili silovanju za šta se može izreći maksimalna kazna, on može biti krivično gonjen. Jedna od izmena Krivičnog zakonika biće i krivično delo gde će se krivično goniti osoba koja svesno pristupa materijalima i savetima za vršenje krivičnog dela ili koja savetuje i posreduje nekoj drugoj osobi“, rekao je Jurić.

Sistem „Pronađi me“ od 1. novembra

Kada je reč o sistemu „Amber alert“, Jurić ističe da će taj sistem zaživeti do 1. novembra, a odluku o njegovom nazivu „Pronađi me“ donela je Radna grupa.

Govoreći o prvoj fazi, informaciju o nestalom detetu će dobijati svi oni koji gledaju i prate medije, rekao je on i naveo da će televizijski programi biti prekinuti nakon pokretanja sistema, a mobilni operateri će posalti poruku da je dete nestalo.

Aerodrom u Beogradu će na bilbordima prikazati sliku nestalog deteta kao i sve autobuske i železničke stanice.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike