Jurić o ubijenoj devojčici iz Skoplja: Sistem „Pronađi me“ predviđen za ovakve slučajeve

Igor Jurić kaže da je, od trenutka kada je shvatio da se radi o kriminalnoj otmici devojčice u Severnoj Makedoniji, svaki dan koji je protekao predstavljao dodatnu zabrinutost.

„Svaki put kada dobijemo informaciju za neko dete da je nestalo, da je prijavljen nestanak, mi jesmo uznemireni i organizacija se bavi problemom nestalih lica, međutim ipak nismo očekivali da će biti ovakav kraj. Moramo se složiti sa činjenicom da ima veliki broj prijavljenih nestanaka dece, i nekako sam mislio da će se to ipak srećno završiti. Kasnije način komuniciranja majke male Vanje sa javnošću jeste me dodatno uzmenirio, i shvatio sam da situacija jeste ozbiljna“, rekao je Jurić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, sistem za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe „Pronađi me“ je zapravo osmišljen i predviđen za ovakve slučajeve, kako bi se brzo i efikasno obavestila javnost i građani koji bi, nekom od informacija, mogli da pomognu u potrazi nestalog deteta.

„Ja sam siguran da bi sistem pomogao, i siguran sam da taj protok vremena ne bi bio toliki. Ne mogu da garantujem da bi se dete spasilo živo, ali ko zna. U svakom slučaju to je jedan alat koji daje dodatnu mogućnost za spas jednog života“, naveo je Jurić.

Komenatrišući to što se u medijima pojavila informacija da je i otac devojčice bio umešan u njenu otmicu da bi od njene majke iznudio novac, Jurić je rekao da je on vrlo teško primio to saznanje i da ne može da se pomiri sa činjenicom da jedan roditelj može na bilo koji način da proda i izda svoje dete.

„Ostavljam tu dozu opreza i nekog vremena protoka i zvaničnih informacija policije da daju taj zvanični dokaz, ali ako se to zaista ispostavi kao istina, ne mogu da kažem koja bi kazna bila adekvatna za takav zločin. Ja jesam pobornik toga da smrtna kazna i tako neki surovi čin kažnjavanja mora da izostane u svakom društvu, ali ne mogu naći ni jednu reč opravdanja za roditelja koji bi na taj način uradio nešto“, izjavio je Jurić.

(RTS)


Ostavite komentar