Još se ne zna nova lokacija Muzeja automobila, MUP premestio mercedese Tita i Jovanke

U sredu je iz NAVAK-a, po nalogu MUP-a, odnesen Titov automobil, a danas Jovankin. Oba „mercedesa“ koje je MUP odneo vlasništvo su države.

Više od mesec dana je prošlo, a i dalje nema odgovora na pitanje da li Muzej automobila, osnovan pre 30 godina u Beogradu, više ne postoji.

Osmog februara, kada je počelo raseljavanje Muzeja automobila i kada je vozilima trebalo naći novi dom, Mladen Alvirović ponudio je prostor na neko vreme, misleći da će problem brzo biti rešen.

Nešto više od mesec dana je prošlo, a sve je ostalo isto. Jedan deo automobila se i dalje nalazi u garažama Nacionalne vozačke akademije.

Trajno rešenje još niko nije pronašao, iako su Muzej i Ministarstvo kulture potpisali sporazum, u kojem stoji da će Muzej automobila postati zasebni muzej u okviru Muzeja nauke i tehnike.

Prema sporazumu, Ministarstvo bi na sebe preuzelo obavezu da finansira delatnost Muzeja automobila, a direktori oba muzeja trebalo bi da pronađu najbolje rešenje za objedinjeni smeštaj zbirke.

Pripadnici MUP-a su juče odvezli blindirani mercedes S-600, kojim se svojevremeno vozio Josip Broz Tito. U nalogu piše da je automobil vlasništvo MUP-a, da je bio predat Muzeju i da ga sada traže nazad.

Mladen Alvirović kaže da se ne zna zašto je Titov mercedes pomeren iz NAVAK-a, kao ni gde je tačno premešten.

Ističe da je imao problem da snimi odnošenje automobila, kao i da to potom objavi.

„Mi smo snimili i naravno da ćemo objaviti, jer mora da se zna da taj auto više nije kod nas, već da je negde. Gde je to, ne znam“, dodaje Alvirović.

Naveo je da mu je najavljeno da će odneti i „mercedes“ u kojem se vozila Jovanka Broz, da će i njega uzeti MUP i negde ga odvesti na čuvanje.

Kolekcija Muzeja – idealan presek automobila sa ulica

Pedeset automobila, među kojima Titov, Jovankin, automobil Zorana Đinđića, „ford T“ koji se pojavio u filmu „Maratonci trče počasni krug“, raseljeno je u privatne garaže širom Beograda.

Marko Miljković, kustos Muzeja automobila naglašava da kolekcija predstavlja idealan presek automobila koji su voženi na ovim prostorima, gotovo od prvog automobila pa do 80-ih godina 20. veka.

Mogu se pronaći kraljevske, predsedničke limuzine, automobile „običnih ljudi“.

MUP nije odgovorio RTS-u gde su i zbog čega odvezeni Jovankin i Titov automobil, i šta će sa njima biti.

Grad je 8. februara tražio da se postupak iseljenja automobila odloži, ali to nije prihvaćeno. U njihovom saopštenju stoji da je još pre četiri godine odlučeno da se poslovni prostor ispod Brankovog mosta, po odluci Vlade, nakon potpune rekonstrukcije, dodeli Muzeju automobila.

Međutim, početkom 2022. godine stručnjaci su zaključili da iz bezbednosnih, urbanističkih i građevinsko-arhitektonskih razloga, to nije moguće.

Ni na pitanje kada će se pronaći trajno rešenje i prostor za čuvanje i izlaganje ove vredne i značajne zbirke, iz Ministarstva kulture RTS nije dobio odgovor.

(RTS)


Ostavite komentar