Javna sednica Saveza samostalnih sindikata ispred Skupštine Srbije

Kako su kazali predstavnici sindikata, javna sednica se organizuje i da se ukaže na nepostojanje kolektivnih ugovora, kao i na restriktivne zakone koji umanjuju prava onih koji rade. Saobraćaj ispred Skupštine Srbije je obustavljen od 12 časova. 

Skup je počeo odavanjem počasti nedavno preminulim radnicima na radnom mestu.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović kazao je da svake godine u Srbiji nastrada više od 50 radnika.

Naveo je da će sa javne sednice biti zatraženo da se hitno započne socijalni dijalog, da se sindikat uključi u postupak donošenja zakona u svim fazama, počev od formulisanja nacrta, kao i da se potpisuju kolektivni ugovori na nivou delatnosti i da se, u dogovoru sa sindikatima, hitno podignu sve zarade, uključujući minimalnu do nivoa koji bi omogućio dostojanstven život radnika i njihovih porodica.

„Javna sednica se održava zbog niskih zarada u Srbiji, ispred Skupštine, ne da bi smetali zasedanju skupštine već da vlast čuje ono što ne želi da čuje u dijalogu, a to su problemi zaposlenih u Srbiji. Mi nudimo dijalog, ali oni to neće, a ovo je upozorenje da ćemo u buduće ovako raditi“, kazao je Orbović.

Dodao je da se takvi skupovi održavaju u celoj Evropi jer, kako je rekao, svuda pokušavaju da se smanje zarade.

Današnja sednica se održavau proširenom sastavu, na kojoj osim članova Veća SSSS, prisustvuju i članovi republičkih odbora samostalnih sindikata Srbije i članovi veća saveza samostalnih sindikata sa teritorije.

(RTS)


Ostavite komentar