Jankovićeva: Podaci o ubistvu žena alarmantni, izmena krivičnog zakonika samo deo rešenja

Nemoguće je utvrditi koliko je tačno žena stradalo u porodičnom nasilju – jer ne postoji zvanično javno dostupna evidencije i utvrđen broj žena koje su umrle od posledica dugogodišnjeg trpljenja nasilja. Veliki broj ubijenih žena nisu ranije prijavile nasilje, jer nisu imale poverenje da će ih institucije zaštititi. 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković kaže da je 415 žena ubijeno i da je toliko uništenih porodica za 13 godina.

„Ti podaci su alarmantni. Institucije mogu da unaprede sistem zaštite. Nova Vlada i sistem pravosuđa mogu da naprave promene. Izmena krivičnog zakonika je deo rešenja, ali to nije jedino rešenje“, istakla je Brankica Janković.

Poverenica je istakla da moramo da učinimo dodatne napore, da se vrati poverenje u institucije i da svaki korak posmatramo iz pozicije žrtve. Napomenula je da moramo da negujemo kulturu odnosa prema ženi.

Smatra da izmenama Krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na silovanje i zabranu širenja pornografskih snimaka, kao i obaveštavanjem žene da je počinilac dela pobegao iz zatvora ili pušten na slobodu važni koraci da se preduprede neželjeni slučajevi nasilja.

„Brojke dovoljno govore za sebe, svaka žrtva je poziv da rešavamo stvari“, kaže Jankovićeva i napominje da ubica neće da gleda šta piše u zakonu.

Istakla je da početak problema mora da počne da se rešava u porodici.

Prema njenim rečima, potrebna je stabilnost i promena mišljenja po kome se žena svodi na objekat, kojoj je mesto u kuhinji kao i da se promeni negovanje kulture neravnopravnosti.

Ceo razgovor sa Brankicom Janković možete pogledati u videu na početku teksta.

(RTS)