Jana obara rekorde u plivanju i gomila medalje, šta bi tek bilo da ne mora da putuje svaki dan na trening

Balet je verovatno izgubio novu primabalerinu, ali je plivanje dobilo rekorderku. Jana Jovanović je ove godine oborila tri državna rekorda na 1.500 metara slobodno, 400 mešovito i 200 delfin, a plivanje je počela slučajno da trenira.

„Plivanjem sam počela da se bavim tako što je trebalo da idem na balet zbog stopala, i, jednostavno, balet mi se nije svideo, a na prvom treningu plivanja mi je bilo baš lepo i eto, osetila sam da je to moj sport”, kaže Jana.

Treninzi su zatim počeli da budu češći, ali i teži. “Trebalo je da imam treninge tri puta nedeljno, nekad sam dolazila četiri-pet puta”, priča Jana.

Ona se sa takmičenja ne vraća bez medalja i pehara, a iz škole bez petica.

“Ustanem ujutru oko 7, spremim se za školu, obučem se, vratim se iz škole oko 12, 12.30, uradim domaći, malo odmorim, pa posle učim, idem na trening, vratim se sa treninga, večeram, zaspim i sve tako u krug”, nabraja Jana.

Njena mama Jasmina smatra da sport formira dete i da ga navodi da bude odgovornije prema školi.

“Posebno je to kod plivanja, to je individualni sport, jasno je da napreduješ onoliko koliko radiš, isto tako i u školi, i mislim da nam je upravo plivanje i pomoglo da ona sebe nekako tako formira, da bude prilično samostalna i odgovorna u svakom smislu“, kaže Jasmina Jovanović.

 

Medalje se gomilaju

Jana je odlična u svim stilovima i naročito dobra u dužim disciplinama.

“Na takmičenjima se pliva pet-šest stilova i tu se uzme pet-šest medalja i zato donesem toliko puno medalja. Državne rekorde držim na 1.500 kraul i 200 delfin, a 400 miks, 200 miks su moje najbolje discipline koje baš dobro plivam”, ističe ova devojčica.

Bilo bi lakše da ne mora da putuje na trening

Lazarevac nema takmičarsku grupu, a u bazenu je moguće trenirati samo dok traje grejna sezona. Zato Jana mora da putuje u Lajkovac na treninge i to svako veče.

Sanja kako će jednog dana zaplivati za reprezentaciju, a taj san bi mogao mnogo brže da se ostvari kada bi joj bili obezbeđeni bolji uslovi za trening.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike