Jana i Ognjen počeli da hodaju u šesnaestoj godini – robotska rehabilitacija daje nadu, ali je potrebna pomoć

Kada su pre godinu dana došli u nišku kliniku „Neuromedik“, lekari kažu da je Jana jedva hodala, ljuljajući se, dok je Ognjenovo telo, zbog slabih mišića i spazma bilo u čučećem položaju.

Jana kaže da je počela da hoda sa štakama, samostalno i da se dosta toga ispravilo.

Ognjen ističe da bolje hoda, da bolje stoji i da se kreće sa štakama. „Nema straha, lakše, bolje hodam – sve bolje. Biće najbolje, zahvaljujući mojim divnim roditeljima i divnim terapeutima“, dodaje Ognjen.

Ognjenova volja i upornost su posebni s obzirom na to da je od rođenja njegovo stanje bilo lošije.

Već u prvim danima života oboje su imali moždani udar i oduzetost leve strane, a kasnije epilepsiju i niz drugih problema.

Njihov otac Goran Spasojević kaže da su on i supruga svojom borbom i željom da pomognu Ognjenu i Jani došli do mnogih stvari koje postoje u svetu, a koje mogu da omoguće deci u Srbiji da imaju kvalitetniji život.

„Više u svetu nije tabu tema da se dečja cerebralna paraliza leči, da se razne atrofije leče, znači postoje mnoge metode“, dodaje Spasojević.

Posle traumatičnih 16 godina lečenja, operacija i različitih intervencija, robotska rehabilitacija na niškoj klinici je nešto što im daje nadu.

Prof. dr Stojanka Đurić, neurolog i neurofiziolog, smatra da će zahvaljujući ogromnoj energiji početi da hodaju normalno.

„Ta energija i kod jednog i kod drugog, ali kod Ognjena je veća, ona će ih dovesti do normalnog hoda. Samo treba vreme, jer robotska rehabilitacija stvara nove ćelije u tim oštećenim delovima mozga, ali veoma sporo i postepeno, traži vreme“, napominje Đurićeva.

Direktor Poliklinike „Neuromedik“ Milan Đurić kaže da je u pitanju relativno nova grana medicine, praktično iz poslednje dekade, koja omogućava ono što standardna konvencionalna fizikalna terapija nije u stanju, a to je rana vertikalizacija pacijenata, obavljanje velikog broja pokreta u veoma kratkom vremenskom intervalu.

Da bi Jana i Ognjen uz pomoć robota vežbali i po sedam sati dnevno, Spasojevići su iznajmili stan u Nišu.

Potrebna im je pomoć i za dugotrajnu rehabilitaciju, od koje svi mnogo očekuju.

(RTS)


Ostavite komentar