Izjava prof. dr Stašević Karličić nakon smene sa funkcije direktorke Klinike „Dr Laza Lazarević“

Vršiteljka dužnosti direktora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu prof. dr Ivana Stašević Karličić smenjena je sa te funkcije pre dva dana.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je krajem prošle godine da je inspekcija RFZO posetila kliniku zbog prijave o nenamenskom trošenju novca i da je ustanovljeno da je fakturisano više lekova nego što je potrošeno, da na računu klinike nema sredstava za ishranu, dok ishrana nije plaćena dobavljačima. 

Takođe, ministarka Grujičić je navela i da je inspekcija Ministarstva rada, socijalne politike i boračkih pitanja takođe našla nepravilnosti u radu klinike, te da je zbog toga predložila Vladi Srbije da direktorku smeni.

U obraćanju javnosti, Stašević Karličićeva je navela da je razrešenje legitiman i institucionalan čin, ali je istakla i šta je postignuto za nepunih šest godina koliko je obavljala funkciju direktorke Klinike.

„Klinika koja je zatečena u blokadi računa u dugovanjima prema dobavljačima i neizmirenim obavezama postala je likvidna ustanova – sve obaveze se izmiruju na vreme i na današnji dan Klinika ne samo da je bez dugovanja, već ima i sopstvena sredstva. Ovakvo odgovarno poslovanje je omogućilo ne samo bolje uslove lečenja i zbrinjavanja pacijenata, već i boljih uslova rada zaposlenih. Navedeno je potvrđeno u preko 30 inspekcijskih nadzora nadležnog ministarstva u poslednjih meseci“, navela je Stašević Karličićeva.

Podsetila je da je Klinika 2019. godine pokrenula prvu Nacionalnu liniju za prevenciju samoubistva, kao i da je otvoren prvi Centar za mentalno zdravlje na teritoriji grada Beograda 2018. godine. Dodala je i da je tokom pandemije kovida-19 Klinika besprekorno radila 24/7, kao i da je uputila preko stotinu zdravstvenih radnika u druge ustanove i organizovala liniju za pružanje psihosocijalne pomoći u uslovima pandemije i sa uspehom zbrinjavala sve psihijatrijske pacijente koji su oboleli od korone sa teritorije čitave Republike Srbije.

U zaključku je navela da je proteklih meseci vođena intenzivna plaćena medijska kampanja koja promoviše lično i institucionalno nasilje sa ciljem urušavanja njenog ugleda, ugleda Klinike i njenih zaposlenih, što je, smatra, „nasilni odgovor kriminalne manjine na sprovedene antikoruptivne mere, odgovorno poslovanje i stručne standarde“.

(RTS)


Ostavite komentar