Istraga železničke nesreće kod Odžaka: Radnik usmeno priznao propust, mašinovođa sprečio veću tragediju; Jedan povređeni na intenzivnoj nezi

Iz Opšte bolnice u Somboru saopšteno je da su pregledana 52 pacijenta povređena u sudaru vozova, od kojih je pet pacijenata hospitalizovano.

Jedan je sa teškim telesnim povredama jetre i prelomima rebara smešten na jedinici intenzivne nege, dok su četiri pacijenta, koji su trenutno u stabilnom stanju, smešteni na Odeljenje hirurgije zbog povrede glave i preloma rebara, saopštila je Opšta bolnica u Somboru.

Ostali pacijenti su, nakon pregleda i dijagnostike, vraćeni na kućno lečenje sa prelomima nosa, donje vilice, nagnječenjima grudnog koša, trbuha i krsta, kao i sa istegnućima vratne kičme, ramenog zgloba, kolena i skočnog zgloba.

U saopštenju je navedeno da se, po saznanju o saobraćajnoj nesreći, odmah odazvao na poziv za zbrinjavanje povređenih dodatno veći broj lekara Opšte bolnice Sombor – specijalista urgentne medicine, hirurgije, radiologije, oftalmologije i otorinolaringologije, urologije i anesteziologije, kao i veliki broj medicinskih sestara i rentgen tehničara, zbog čega su svi povređeni adekvatno zbrinuti za veoma kratak period od tri sata.

U toku istražni postupak Infrastrukture Železnica Srbije

Iz „Infrastrukture Železnica Srbije“ danas je saopšteno da je mašinovođa nakon uočavanja prepreke sproveo kočenje i izašao iz kabine, i dodatno sprečio teže posledice.

Prekid u organizaciji saobraćaja vozova na delu pruge Ratkovo – Odžaci traje od 18:42 i dalje do sanacije posledica nesreće. Zbog ove nesreće otkazuju se vozovi za prevoz putnika na relaciji Sombor-Novi Sad-Sombor (prevoznik Srbijavoz).

Isleđenje ove nesreće vrši istražna komisija „Infrastrukture železnice Srbije“.

„Tokom istražnog postupka zaposleni Infrastrukture železnice Srbije  J. M. na poslovima otpravnika vozova u stanici Ratkovo usmeno je priznao propust u radu koji je izazvao nastanak ove nesreće. U daljem istražnom postupku će ovo biti potvrđeno nakon prikupljanja materijalnih dokaza i utvrđivanja činjenica pod kojima došlo do ličnog propusta u radu zaposlenog“, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Na mesto nastanka nesreće izlazio je i Istražni sudija, pokrajinski inspektor za železnički saobraćaj i predstavnici CINS–a (Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju).

Za otklanjanje posledica ove nesreće angažovan je pomoćni voz iz Beograda.

(RTS)


Ostavite komentar