Ima li rešenja višedecenijskog problema „divljih“ taksista na aerodromu

Ruglo grada i zemlje, decenijski problem, „divlji“ taksisti – prvi korak ka rešavanju pojačana kontrola, zaključak je sastanka koji su održali kompanija „Vansi“ sa predstavnicima ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, unutrašnjih poslova, inspekcijskih službi i taksi udruženja.

„Imate jednu bandu koja otima ljude i koja krade i naplaćuje ljudima, uglavnom strancima, enormne sume za prevoz. Prvo će aerodrom pojačati fizičko-tehničko obezbeđenje, jer inače to je odgovornost aerodroma. Drugo, biće pojačana kontrola, kako je Grad obećao, Komunalne milicije, kao i saobraćajne inspekcije koja će takođe biti prisutnija“, kaže ministar Goran Vesić.

Iako na aerodromu posluje taksi šalter za izdavanje vaučera putnicima, to nije sprečilo nelegalne vozače da vrbuju i mame putnike. Negativna iskustva stranaca naterali su koncesionara Aerodroma „Nikola Tesla“ da to pitanje hitno rešava.

„U interesu građana i kompanije ‘Belgrade Airport’ je da usluga taksi prevoza bude kvalitetnija. U stalnoj smo komunikaciji sa državnim organima u cilju rešavanja ovog dugogodišnjeg problema“, navodi se u saopštenju.

Formiran je operativni tim koji će nadgledati problematiku, rešavati propuste, podnositi nedeljne izveštaje i raditi na izmena i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

„Zakonska regulativa uznemiravanje vas kao građana, napad na službeno lice, napad na taksistu – sve će se to sada sprovoditi i vidim tu odlučnost i hvala zaista. Nadam se da ćemo za nedelju dana dobiti neke prve rezultate. Puno toga se predviđa i onda mislim da će se krenuti u definitivno raščišćavanje“, ističe Aleksandar Bijelić, predsednik Saveza taksi udruženja.

Predstavnici beogradskih taksi udruženja koji su prisustvovali sastanku povodom problema konstatovali su da se situacija popravlja i da će nastaviti saradnju u pronalaženju rešenja u vezi sa nelegalnim taksistima.

(RTS)