Idvor u čast Mihajla Pupina – oktobar posvećen promovisanju dela velikog naučnika

Mihajlo Pupin bio je jedan od osnivača Nase, prvi predsednik Njujorške akademije nauka, član više evropskih i svetskih akademija nauka, počasni doktor osamnaest univerziteta, profesor čiji su studenti postajali nobelovci, dobrotvor, publicista.

Onima koji promovišu Pupinovo delo dodeljuju se Pupinove medalje, postaju počasni građani Idvora. Ove godine Pupinovu medalju dobija i Ministarstvo kulture.

“Ministarstvo već nekoliko godina izdvaja značajna sredstva za potrebe rekonstrukcije stare škole u Idvoru. U poslednjih nekoliko godina to je iznos od 22 miliona i 200.000 dinara, kako bi se na samoj zgradi završili svi eksterni radovi. Takođe, biće uručene nagrade i drugim pojedincima koji su uticali na promociju lika i dela Mihajla Pupina“, kaže Svetislav Zakić, direktor Doma kulture „Mihajlo Pupin“ u Idvoru.

Narednog vikenda biće održan godišnji koncert folklornog ansambla Mihajlo Pupin.

“Četrnaestog oktobra održaće se trka u čast Mihajla Pupina. koju organizujemo u saradnji sa sportskim omladinskim klubom Grada Beograda, a 24. oktobra imamo pozorišnu predstavu ‘Patrijarh Pavle’. Tokom oktobra imaćemo i premijeru monodrame o Mihajlu Pupinu“, rekla je Jelena Kalin, vodičkinja Memorijalnog kompleksa „Mihajlo Pupin“.

Pupinov memorijalni kompleks čine rodna kuća, osnovna škola i Zadužbina – Narodni dom Mihajla Pupina.

U prvih devet meseci ove godine, Idvor je obišlo oko 8.000 posetilaca.

(RTS)


Ostavite komentar