I dok se jedni evakuišu iz Grčke, drugi kreću na put – kada agencije vraćaju novac putnicima

Situacija na ostrvu Skijatos i u Volosu se normalizuje, ali posle slika koje su stizale prethodnih dana, teško je poverovati da se već od sutra, kako kažu turistički radnici, leto nastavlja.

„Prema informacijama koje sam od vodiča dobio ovog jutra, sve se na Skijatosu vraća u normalu, aerodorom je otvoren, putevi su prohodni, ima struje, ima vode i turistička sezona za septembar se nastavlja. Najvažnije je da su turisti vraćeni sa ostrva, a nove grupe kreću već sutra“, kaže Andrej Todorović iz „Kontikija“.

Turisti koji su putovali preko turističkih agencija nisu prekidali letovanje.

Vladimir Vlaho iz „Sabre“ rekao je da je nekoliko objekata poplavljeno, ali i da su ti putnici premešteni u drugi smeštaj.

„Putnik može da se žali, ako misli da je oštećen na neki način s tim što u vanrednoj situaciji, koja nije mogla biti unapred predviđena prilikom ugovaranja turističkog aranžmana, putnik ne bi trebalo da ima bilo kakvu mogućnost za nadoknadu jer smo mi uradili sve što možemo. Odmor je nastavljen, možda nije bilo struje ili vode, ali to se desi i kod kuće, pravo na žalbu svakako postoji, a da li neki osnov za žalbu postoji proceniće turistička inspekcija ili agencija“, napominje Vlaho.

Kako kažu iz agencija, i oni koji su krenuli svojim kolima mogu da im se obrate za evakuaciju.

„Svakako imaju pravo da se obrate našim vodičima koji su na destinaciji, nadležnim vlastima zemlje u kojima se nalaze i nama kao organizatorima putovanja. Mi možemo da ponognemo, da nađemo alternative u smislu njihovog eventualnog evakuisanja ako dođe do takvih stvari. Ono što je važno, naša agencija je članica Jute i preko udruženja svakako bilo kom turisti na destinaciji smo dužni da u tim trenucima pomognemo“, rekao je Andrej Todorović iz „Kontikija“.

Kada se novac vraća putnicima

Iz agencije kažu da putnicima novac može da bude vraćen ako otkažu putovanje, ili mogu da dobiju zamensko, samo ukoliko je proglašena vanredna situacija u oblasti koju je pogodilo nevreme. U suprotnom, primenjuju se opšti uslovi putovanja. 

Ako se putovanje otkazuje nekoliko meseci ranije, agencije vraćaju ceo uplaćen iznos, a ukoliko se to desi nekoliko dana pred put, novac se uopšte ne vraća, osim ukoliko nije uplaćena polisa „osiguranja za otkaz aranžmana“. 

U tom slučaju, novac vraća osiguravajuće društvo, u skladu sa potpisanim ugovorom. Međutim, ovu vrstu osiguranja kod nas uplaćuje samo jedan odsto putnika.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike