I danas protest poljoprivrednika širom Srbije

U protestnoj vožnji učestvuje oko 70 traktora sa područja Subotice i okolnih naselja.

Predstavnik poljoprivrednika Marko Gabrić rekao je da su nezadovoljni odgovorima resorne ministarke Jelene Tanasković jer su se, kako je naveo, u maju dogovorili da na pumpama bude „plavi“ dizel, u potpunosti bez akciza.

Gabrić tvrdi da NIS ne izdaje kartice, pa neki poljoprivrednici i ne mogu da dođu do nje, a pumpe ovog distributera goriva nekima su i na 30 kilometara udaljenosti. 

Od majskih dogovora, kaže da nije ispunjeno uređenje robnih berzi.

Nakon spore vožnje od oko 40 minuta kroz kružni tok, traktoristi se povlače i propuštaju saobraćaj. 

Poljoprivrednici navode da će povremene blokade kružnog toka na ovaj način trajati do 16 časova.

Poljoprivrednici blokirali ulaze u rafineriju u Novom Sadu

Poljoprivrednici sa više desetina traktora, drugi dan blokiraju Rafineriju nafte u Novom Sadu. Blokirano je svih šest ulaza, a poljoprivrednici ne dopuštaju ulaz, niti izlaz cisterni.

Najavljuju da će se blokade nastaviti i u drugim mestima u Vojvodini i dodaju da će Rafineriju blokirati, dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Protest poljoprivrednika na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca

Poljoprivrednici iz Udruženja „Stig“, ponovo su se okupili sa traktorima na Đerdapskoj magistrali kod Požarevca, jer usvajanjem Zakona o budžetu Republike Srbije za 2024. godinu Vlada nije ispunila dogovor potpisan sa poljoprivrednicima u maju ove godine.

Poljoprivrednici kažu da se osećaju iznevereno i traže ono što im je kažu obećano.

Potpisano je da subvencije u 2024. godini budu 18.000 po hektaru a u zakonu stoji 12.000. Dogovoreno je da naftu kupuju bez akcize, a sada će im refundirati u određenom vremenskom roku.

Najveći problem su veliki poremećaji na tržištu zbog čega su kukuruz prodavali za 13.5 dinara po kilogramu, a prošle godine cena je bila 36.

Po aktuelnim cenama, da bi kupili 100 litara nafte moraju da prodaju tonu i po kukuruza. Da bi posejali hektar kukuruza morali su da ulože 160.000 dinara i uprkos dobrom prinosu, zaradili su tek 1000 evra po hektaru.

To je neodrživo smatra Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“.

„Tražili smo da se uredi tržište, da se izbace monopoli, da dobijemo bolje cene. Tražimo ono što je potpisano, da bude ispunjeno od slova do slova, jer mi smo se sklonili sa ulice, napravili smo kompromis i mi i Vlada i samo tražimo da se to ispuni“.

Ono što uvek ostaje nevidljivo iza protesta, je da u okviru jednog poljoprivrednog gazdinstva radi bar četiri osobe iz porodice, koje imaju prava da zarade od svog rada.

Poljoprivrednici sa teritorije Požarevca okupljaju se na Đerdapskoj magistrali. Za sada je ne blokiraju.

(RTS)


Ostavite komentar