Humanitarni bazar za malu Minju u Cetinjskoj, od kolača do usluga lekara i advokata

Humanitarni bazar u Cetinjskoj ulici u Beogradu održava se od 15 do 19 sati. Tu se prilogom može pomoći maloj Minji, a drugi način je slanje SMS poruke na 3030 sa brojem 1417.

Na bazaru će biti i hrane, knjiga, nakita, a biće održana i licitacija sa uslugama koje nude advokati i lekari. Sva prikupljena sredstva biće uplaćena za lečenje male Minje.

„Minja boluje od retke bolesti ADSL, to je metabolička bolest gde zbog nedostatka enzima dolazi do nagomilavanja štetnih materija u njenom organizmu. Zbog toga ona ima usporen psihomotorni razvoj i epilepsiju. Uzrok je genetički, mutacija u ADSL genu, a terapije nema. Mi, kao porodica, smo pokrenuli dva projekta koja za cilj imaju pronalaženje efektivne terapije. Oba projekta se rade u SAD. Jedan je prenamena leka, gde se već postojeći lekovi testiraju, odnosno njihova efikasnost u lečenju ove bolesti. Drugi projekat, koji je složeniji, jeste projekat razvoja genske terapije, gde bi se Minji u njen nervni sistem uneo zdrav ADSL gen“, objašnjava Minjina majka, Iva Milačić.

Razvoj genske terapije pomogao bi Minji ali svoj drugoj deci koja imaju ovu retku bolest.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike