Hidrolog Vladiković: Porast temperatura podiže nivo reka, ali bez opasnosti od izlivanja

Zbog naglog skoka temperatura u kombinaciji sa jakim južnim vetrom Republički hidrometeorološki zavod je izdao hidrološko upozorenje u kome stoji da će, usled topljenja snega, vodostaj na rekama biti u porastu. Imamo li razloga za strah i kako se što bolje pripremiti za period koji je pred nama.

boxPluginImg

Hidrolog Dejan Vladiković iz Republičkg hidrometeorološkog zavoda rekao je gostujući u Jutarnjem programu da se očekuje porast vodostaja, ali da to ne bi trebalo da bude alarmantrno.

Prema njegovim rečima, očekuje se porast vodostaja u Jugozapadnoj i Zapadnoj Srbiji, porast na Limu i Ibru. Kako je dodao, sneg se polako topi na Zlatiboru i Kopaoniku.

„Vodostaji polako rastu na Limu, Ibru i Zapadnoj Moravi. Ne očekujemo izlivanja reka. Postoji mogućnost da Vlasina i Veternica naprave problem jer imaju nagle poraste vodostaja zbog snega na Vlasini“, rekao je Vladiković.

Istakao je da se u toku dana ne očekuje kiša, dok se sutra uZzapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji mogu očekivati male padavine. Kako je rekao, u noći ka nedelji kiša bi mogla da pređe u sneg.

Vladiković kaže da je najgore je kad imamo topljenje snega, a u isto vreme imamo i nove padavine, i dodao da to sada nije slučaj

„Hladno vreme smiriće hidrološku situaciju. Biće i snežnih i kišnih epizoda, ali ništa neuobičajeno. Više padavina ove zeme nego prošle, ali bez ekstremno niskih temperatura“, kaže hidrolog.

Najavio je snežni period oko Nove godine ka Božiću.

Podvukao je da ovo neće biti ekstremna zima, ali da će biti svakako hladnija od prethodne.

(RTS)


Ostavite komentar