Grujičićeva: Završena unutrašnja kontrola u bolnici u Sremskoj Mitrovici

Danica Grujičić  je objasnila da se oglasila  i Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo, te da je naložila spoljašnju stručnu kontrolu koja je, napominje, uvek dobra da se uradi jer daje objektivnost – dolaze ljudi koji nikoga ne znaju i mogu objektivno da sagledaju šta se desilo. 

„Razlikuju se izjave pojedinih zaposlenih. Ima onih koji podržavaju ono što je rekla porodilja, ali i onih koji su dali malo drugačije izjave. U ovom trenutku ne želim da preudiciram ništa iz razloga što će tek za dve nedelje spoljašnja stručna kontrola dati svoje mišljenje. Da li će se oglasiti tužilaštvo, na to ja ne mogu da utičem. Ne bih želela da dajem izjave dok ne budem imala sve informacije“, izjavila je Grujičićeva. 

Upravni odbor Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici doneo je odluku da prilikom porođaja uz porodilju bude jedan pratilac koga bira porodilja.

Kome se obratiti za nasilje

Ministarka kaže da prva adresa kojoj porodilje, koje su bile izložene akušerskom nasilju, treba da se jave jeste direktor ustanove koji je dužan da naloži unutrašnju stručnu proveru kvaliteta, te Ministarstvu zdravlja putem imejla da bi se aktivirala zdravstvena inspekcija koja izlazi na teren i analizira sve što se desilo, a nakon toga, se vrši spoljašnja stručna kontrola.

„Moramo da se dogovorimo da ne ispaštaju sada svi. Ako sada krene ‘lov na veštice’, za pet godina neće niko hteti da bude ginekolog niti akušer. Komplikacije se dešavaju svuda u svetu u  procentu koji je dozvoljeni. Treba da dođemo do tog dozvoljenog procenta. Jasno je da najkomplikovanije trudnoće najčešće dolaze u Narodni front“, navela je ministarka.

Grujičićeva ističe da se analizom broja porođaja videlo da je ginekološko akušersko odeljenje KBC „Dr Dragiša Mišović“ dupliralo broj porođaja u odnosu na 2020. godinu, dok je broj porođaja u Kliničkom centru Srbije značajno smanjen. 

„Moramo videti koji su razlozi, s jedne strane imate odličan razvoj, a s druge strane jedna institucija koja je pojam u Srbiji ima manji broj porođaja. Genkološko akušerska klinika u Vojvodini ima preko 6.000 porođaja. Narodni front je još uvek rekorder sa preko 7.000 porođaja. Nadam se da će se obezbeđivanjem odgovarajućih prostornih uslova i adekvatnih uslova za dijagnostiku, kolege pridržavati protokola“, ocenila je ministarka.

„Nedopustivo nasilje prema ženama“

Prema njenim rečima, zadatak Republičke stručne komisije za genokologiju i akušerstvo je da lekare u određenim crticama podsete na protokole koji se uče i na fakultetu i na specijalizaciji, napominjući da je nasilje prema ženama, uvredljivo ponašanje i da je vikanje nedopustivo. 

„S druge strane ginekolozi nisu u povoljnoj poziciji zato što ih stalno kritikujemo da je preveliki broj carskih rezova. Da li u ovakvim situacijama ići na carksi rez ili je trebalo pustiti da se prirodnim putem porađa, naravno da će spoljašnji stručni nadžor pogledati CTG, da li su tonovi ploda sve vreme bili uredni, ako nisu kada nius, šta je preduzeto. Nadam se da će se do kraja sledeće nedelje izjasniti šta se desilo i ko je odgovoran i za smrt bebe i za traumu majke“, izjavila je Grujičić.  

Govoreći o rekontrukciji porodilišta, ministarka kaže da u KBC „Dr Dragiša Mišović“ nema potrebe da se rekonstruiše  jer „odlično izgleda“, ali dodaje da je već raspisan tender za sređivanje porodilišta u Negotinu, Majdanpeku, Boru, Zaječaru i Kladovu. 

Dodaje da u tim porodilištima neće moći da budu neke bitnije rekonstrukcije u smislu dvokrevetnih soba i posebnog toaleta, ali će izgledati pristojno, popraviće se krov i neće nigde curiti voda.

Istakla je da je hitno da se uradi ove godine, u kojima ima skoro 4.000 porođaja, porodilište u Nišu, koje mora pod hitno da se dovede u red, objašnjavajući da Ministarstvo radi na pronalaženju najbrže varijante.

„Vlada Srbije i predsednik države moraju da donesu odluku da li da se sve službe koje se nalaze u kliničkom centru Niša u starim zgradama, da li da se napravi još jedna potpuno nova zgrada u okviru projekta četiri klinička centra“, navela je Grujičić i dodala da kreće rad na novoj zgradi Kliničkog centra Kragujevac koji bi trebalo da bude završena 2027. godine. 

(RTS)


Ostavite komentar