Grujičićeva obišla povređene u Beogradu i Smederevu

Posle pucnjave koja se dogodila kod Mladenovca u urgentni centar „KC Srbije“ dovezeno je osam pacijenata, dok je tokom jučerašnjeg dana iz smederevske bolnice prebačen još jedan pacijent.

Dvoje pacijenata je dovezeno u KC „Dr Dragiša Mišović“. Jedan pacijent se i dalje nalazi tamo i posle hirurške intervencije nalazi se u stabilnom stanju. Drugi pacijent je iz te ustanove prebačen zbog ortopedskih povreda u KBC Zemun, gde je operisan i nalazi se u jedinici intenzivne nege.

Što se tiče stanja pacijenata koji su posle pucnjave kod Mladenovca dovezeni u Urgentni centar KCS, direktor te ustanove Milika Ašanin kaže da je situacija od jutros bolja i da su četiri od sedam operisanih pacijenata potpuno razbuđena i dobro. Pacijent koji je juče prebačen iz smederevske bolnice je takođe posle dodatnih intervencija u stabilnom stanju.

Pacijenti sa najtežim povredama, koje uvek mogu dodatno da se zakomplikuju, pod budnim su okom lekara i njihovo stanje se prati.

Iz grupe učenika koji su ranjeni u pucnjavi koja se dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“, jedna dečak je danas otpušten iz bolnice i poslat na kućno lečenje. Reč je o dečaku koji ima prostrelnu ranu noge. Drugi dečak i nastavnica su dobro, s tim da će nastavnica imati još jednu ortopedsku intervenciju na šaci.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je lepa vest to što je troje dece pušteno kući. Takođe, ona kaže da će P. M. iz Malog Orašja (42) biti danas pušten kući. 

I najteže povređeni učenik koji se nalazi u Urgentnom centru pokazuje pomake nabolje i njegovo stanje je za sada zadovoljavajuće.

Devojčica koja je posle pucnjave na lečenju u Dečjoj klinici u Tiršovoj i dalje je životno ugrožena sa teškim povredama glave.

Direktor UKC Srbije Milika Ašanin naglašava da se posle ove situacije koja nam se, nažalost, desila vidi koliko, kako je rekao, naša medicina uspešna može da bude.

„Pokazalo se koliko imamo kvalitetnog kadra, uz izuzetne uslove koje sada imamo u novoj zgradi Urgentnog centra. Na jednom mestu imamo ambulante, zone, izuzetnu opremu i operacione sale sve pod jednim krovom“, zaključio je Ašanin.

U smederevskoj bolnici se nalaze dve osobe ranjene u pucnjavi kod Mladenovca i Smedereva. Posle hirurških intervencija njihovo stanje je stabilno, javlja dopisnik RTS-a.

Prema rečima doktora Miše Vukasović, ortopeda smederevske opšte bolnice, dežurni lekari te ustanove prvi su primili povređene, a ubrzo su u bolnicu došli i lekari koji nisu bili na smeni.

„Došlo je 10 povređenih, nažalost četvoro mladih ljudi je imalo takve povrede da su preminuli. Troje smo hospitalizovani u našoj ustanovi, oni su operisani iste noći“, rekao je doktor Vukasović.

Prema njegovim rečima lekari se svakodnevno susreću sa povredama ali da je ovo bila situacija koja pokreće emocije.

Tokom jučerašnjeg dana mnogi građani su dolazili uznemireni zbog pucnjave kod Mladenovca i raspitivali se za stanje povređenih. Zbog toga su otvorene dodatne dve telefonske linije za psihološku podršku na koje mogu da se građani jave: 026 240 932/026 240704. 

Svi koji žele mogu u ponedeljak da daju krv u periodu od 9 do 15 časova u smederevskoj sportskoj hali. a prevoz će biti organizovan i iz Smederevske Palanke.

(RTS)

Pošalji komentar
Najnovije iz rubrike