Grujičić: Verujem u mlade, imaće ko da nas leči

Dr Milica Marinković je diplomirala u junu 2022. sa prosekom 9,97. Stalno zaposlenje dobila je u Centru za radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, što je, kako kaže, bilo kompromisno rešenje. Svoju budućnost vidi u Srbiji.

„Želim da ostanem ovde, upišem doktorske studije i gradim svoju karijeru u našoj zemlji“, rekla je Marinkovićeva.

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić zahvalila je Milici Marinković jer je stavila potrebe države i kliničkog centra ispred svojih želja.

„Mislim da ovakav način zapošljavanja treba nastaviti. Naravno, ne smemo zaboraviti i decu koja su radila u kovidu. Ministarstvo zdravlja ima puno prijava. Nije laka situacija, ali nadamo se da ćemo u narednom periodu moći da sve to završimo onako kako treba“, rekla je ministarka.

Apelovala je na studente da se opredele za primarnu zdravstvenu zaštitu, jer će ona za deset godina izgledati potpuno drugačije nego sada.

Ipak, određene specijalizacije ostaju deficitarne, poput radiologa i anesteziologa.

„Ja koliko znam, svi oni koji su upisali volonterske specijalizacije na proleće ove godine, iz anestezije, mislim da su se svi zaposlili. Manjak je čak i u Kliničkom centru, i radiologa, i anesteziologa, i to po kadrovskom planu sadašnjem. A vi vidite da sve intervencije koje se rade, cilj je da to sve bude bezbolno. Tako da će tih ljudi trebati sve više i više“, ukazala je Grujičićeva.

Ministarka zdravlja je rekla i da nas očekuje smena generacija lekara.

„Znamo koliko godina imaju oni koji su ovom trenutku zaposleni u zdravstvu, da mnogi idu u penziju, ali imaćemo ko da nas leči, ja sam uvek verovala u mlade“, rekla je prof. dr Grujičić.

(RTS)


Ostavite komentar